Dolgozói motiváció és vezetési stílus vizsgálata a FÉMGER Kft-nél - Fülöp Viktor Géza (2016)
stílusának és motivációs gyakorlatának vizsgálata. A régióban állandósult szakemberhiány, és a nyugat-európai-elsősorban ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása folyamatos problémát jelent a képzett munkaerő alkalmazásának lehetősége, és hosszútávon történő megtartása. A vizsgálat tárgyát képező vállalat esetében a probléma még szembe tűnőbb, hiszen acélipari, építőipari szegmensben végzi elsősorban a tevékenységét, ezáltal a szakemberképzés évtizedes hiányában is érintett. A vizsgálat során felmérés történ a szervezeten belül, a dolgozók körében, a vezetői stílus minőségére, és az alkalmazott motivációs eszközökre vonatkozóan. Mivel az alkalmazottak létszáma nyolc és tíz fő között mozog, a felmérés elvégzésének módszere ehhez igazodott. Lehetséges eljárásként három különböző technika állt rendelkezésre, a teszt, a mélyinterjú, valamint a csoportos interjú. Az vizsgálat elvégzéséhez az egyéni mélyinterjúra esett a választás, mivel a létszám-idő, minták minősége ebben az esetben érvényesült a legjobban, és így volt lehetőség a legárnyaltabb képet kapni a körülményekről. Az interjú során huszonhat kérdés lett feltéve a munkavállalók számára, a kérdések kidolgozásánál a Maslow szükséglethierarchia volt az irányadó. Ezáltal vizsgálni lehetett, hogy a Maslow-piramis mennyire kezelhető a vállalat esetében mérvadónak, vagy mennyire jellemzőek a tézist ért bírálatok. A felmérés kiértékelése és eredményei rámutattak, hogy a vállalkozásnál markánsan két csoport különböztethető meg motivációs szempontból. Az első csoport a 19-30 év közötti munkavállalók, melyeknek elsősorban a megbecsülés iránti igényüket kellene kielégíteni, valamint az önmegvalósításra vonatkozó törekvéseiket elősegíteni. A másik csoport a 45-60 év közötti korosztály, akik számára az önmegvalósítás lényegében irreleváns, és a megbecsülés sem tartozik az elsődleges célok közé. A válaszok alapján számukra az állandóság és a megkeresett pénz mennyisége a legfontosabb. A javaslatok a vállalkozás részére a vizsgálat alapján a következő: Az első korosztály számára személyre szóló életpályamodell kidolgozása, melynek megvalósítása nem okozhat problémát a kis létszám miatt. Az idősebb korosztály számára pénzbeli jutalmon alapuló bónuszrendszer kidolgozása. A szükséglethierarchia szempontjából megállapítható volt, hogy csak részben működik a modell, és sok esetben teljesen egyénfüggő a szükségetek rangsora. Végezetül vezetői stílusra vonatkozóan azt a következtetést lehetett levonni, hogy némi változtatásokat kellene eszközölni a gyakorlatban, alkalmanként emaptikusabb formák használatával, mivel a dolgozók a válaszokban fontosnak vallották a dicséret különböző formáit, és bevallásuk szerint a vezetés ritkán alkalmazza.