A vaddisznó lakott-területi megjelenésének és károkozásának kockázati-elemzése Sopron erdővel határos részein. - Kvárik Zoltán (2016)
Szakdolgozatomban feltárom Sopron erdővel határos területein a vaddisznó (Sus scrofa) által okozott károkozások és konfrontációk lehetőségeit és okait. A területen sávos felméréssel, nyomkövetéssel és a GPS-szel felvett adatok segítségével, kielemzem a kockázat mértékét, és elhárításának törvényes és szakszerű módját. Amely mind a lakosság, mind a vadgazdálkodó számára előnyös. Eredményeim alapján megállapítható, hogy a vaddisznó városi és külvárosi károkozásának legfőbb kockázatát, az átjárható kerítésű felhagyott kertek és azok a lakott területekkel határos makktermő erdősávok jelentik. Melyek bevonzzák a vaddisznót a lakott területekre főként az őszi időszakban, mikor a természetes élőhelyükön kimerülnek a táplálékforrások.