A lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezők,kiemelten a stressz és a pszichoszomatikus betegségek - Hrepkáné Kovács Helga (2017)
Szakdolgozatomban a lakosság egészségi állapotát befolyásoló főbb tényezőkről írok. Ki-fejezetten nagy hangsúlyt fektettem a stresszre, a lelki egészségre és a pszichoszomatikus betegségekre. Dolgozatom elkészítéséhez kérdőíves módszert választottam a téma feldolgozásá-hoz, valamint négy hipotézist állítottam fel. Hipotéziseim a következők: 1. Az emberek nincsenek tisztában a pszichoszomatikus betegség fogalmával, tünete-ivel. 2. A dolgozók nem veszik igénybe a betegállományt. 3. Az emberek 50 %-a észlelt már magán valamilyen pszichoszomatikus tünetet. 4. Az emberek 50 %-át stresszezte már a munkahelyi légköre. A kérdőívek feldolgozása után a kapott eredmények tükrében az első és a második hipoté-zisemet elvetettem, mert nem igazolódtak be a feltevések. A harmadik és a negyedik hipotézisem a kérdőívek feldolgozása után beigazolódott. Kérdőívem legfontosabb megállapítása, hogy a kérdőívet kitöltők között 100%-ban mond-ták azt, hogy nem becsülik meg őket anyagilag, 74% mondta, hogy nem becsülik meg er-kölcsileg, és 74%-ukat stresszezi a munkahelyi légköre. A kérdőívek kiosztását a Fővárosi Önkormányzat Idősek otthonában a személyzet körében végeztem az intézményvezető írásos engedélye után. Dolgozatomban leírtam mind a nyugati, mind a keleti orvoslás szemlélete szerint az egészség fogalmát. Részletesen kitértem a keleti kultúra összes ágában az egészség meg-közelítésére. Kifejezetten a stressz hatásait vizsgáltam az emberi szervezetben. Megemlítem továbbá a betegség fogalmát, a betegségek kialakulásának főbb okait a teljesség igénye nélkül. Szakdolgozatom zárásaként rávilágítok, hogy a stressz kialakulását milyen mód-szerekkel lehet megakadályozni, milyen intézkedéseket tehet a kormány a betegségek ki-alakulásának megelőzésére, valamint milyen módszerekkel tud egy munkahely a dolgozói számára stressz mentes munkahelyi légkört teremteni. Többek között javaslatot teszek a szabadság napok számának emelésére a szociális szférában, illetve a kötelező óraszám csökkentésére. Valamint arra, hogy a szociális ágazatban dolgozóknak tegyék lehetővé az ingyenes pszichoterápiás tréningeken való részvételt.