Kórházak gazdálkoása - Huszár Mónika (2016)
KÓRHÁZAK GAZDÁLKODÁSA Hospital management Dolgozatomban az egészségügyben megfigyelhető gazdálkodási folyamatokat vizsgálom, kórházi környezetben történő gazdálkodáson keresztül. Munkám során a gazdálkodási folyamatok bemutatása mellett arra törekszem, hogy rávilágítsak azokra a nehézségekre, melyek hatással vannak az egészségügyre, illetve az egészségügyi gazdálkodást befolyásolják. Véleményem szerint a legalapvetőbb probléma meghatározását nem lehet egyoldalúan megközelíteni, mert maga az egészségügyi rendszer is rendkívül összetett, sokszereplős, nagyon sok szempontnak kell érvényesülni. Azonban, ha az egészségügyi gazdálkodást közvetlenül érintő dilemmát szeretném kiragadni, akkor elsődlegesen a finanszírozást említeném. Véleményem szerint amennyiben a finanszírozás kérdése megoldható lenne, a leggyakrabban előforduló gondok is rendeződnének. Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet gazdálkodni akkor, ha a legalapvetőbb erőforrás rendkívül szűkösen áll rendelkezésre? Milyen módszereket kell alkalmazni, melyek biztosítják az intézmények működését? Szakdolgozatom elkészítése során elsődleges célom a gazdálkodás legfontosabb pontjainak rögzítése egy kórházi környezetben. Bemutatom azt a gyakorlatot, mely a napi munka során folyamatosan jelen van a kórházak életében, azt a folyamatot, mely a kórház, mint gazdálkodó szervezet működésének alapfeltétele. Eközben rávilágítok a gazdálkodás folyamatait befolyásoló nehézségekre, különös tekintettel a forráshiány problémájára. Igyekszem felvázolni lehetséges módszereket, melyek teljes körű megoldást nem tudnak biztosítani, de egyes területeken részmegoldást nyújthatnak. Célkitűzésem megvalósításához többféle módszertant alkalmazok. A gyakorlati folyamatok bemutatásához szakkönyveket és a napi munkám során alkalmazott gyakorlati ismereteimet használom fel. A problémák lehetséges megoldásának módszerét a szakirodalmon kívül az egyetemen hallgatott előadásokra, az egyetemi oktatókkal történt konzultációkra alapozom. Tekintettel arra, hogy oktatóim gyakorlati szakemberek, így a tőlük kapott információ, vélemény és tapasztalat rendkívül hasznos volt tanulmányaim és dolgozatom írása során. Legfontosabb megállapításom, melyet szakdolgozatom elején szeretnék rögzíteni, a következő: az egészségügy a társadalom tagjai szempontjából a legfontosabb ágazat. Ezért meg kell találni a megoldást, mely biztosítani tudja az egészségügy kiegyensúlyozott működését, melyhez az egészségpolitika és az intézmények összefogása szükséges.