A vezetési módszerek és a munkavállalói teljesítmény kapcsolatának vizsgálata a Pannon-Work Zrt. győri kirendeltségének példáján bemutatva - Burkus Veronika (2016)
A Pannon-Work Zrt. győri kirendeltségén közel másfél évig HR asszisztensként dolgoztam. Ez idő alatt belátást nyertem a szervezeti működésbe, megtapasztalhattam mi-lyen a szervezeti kultúra, a szervezeti magatartás. Az egyetemi évek alatt érdeklődésemet a humán jellegű tantárgyak és témák keltet-ték fel leginkább. Az, hogy milyen a jó vezető, milyen vezetési stílusok, módszerek a leg-jobbak, hogyan viszonyuljon a vezetőség a munkavállalókhoz, van-e összefüggés a veze-tőség és a munkavállalói teljesítmény között foglalkoztatott leginkább, így adott volt, hogy a diplomadolgozatom témájának a szervezetnél kialakult szokások, viselkedési módok, munkavállalói és vezetői hozzáállás vizsgálatát választom. Célom, hogy betekintést nyújtsak a szervezetnél gyakorlatban megvalósuló folyama-tokra. A dolgozat három fejezetből épül fel, az első fejezet a szakirodalmi bemutatást öleli fel, míg a második részben a szakirodalmi séma szerint ismertetem a szervezet működésére jellemzőket a témán belül, a harmadik fejezetben pedig a kutatási eredményeket olvas-hatják egy kiértékeléssel, illetve egy a kirendeltségvezetővel készített mélyinterjút és annak értékelését. A kutatás során ismeretekhez jutottam a szervezeti magatartásokat és vezetést illető-en. A kapott információkat összevetve és kiértékelve következtetéseket tudtam levonni a kialakult szervezeti működésről, magatartásokról, az alkalmazott vezetői stílusról és mód-szerekről. Az esetleges problémákra és hiányosságokra igyekeztem a vezetőség részéről alkalmas javaslatokat hozni.