A vadföldek szerepének vizsgálata gím- és dámszarvasok mezei-élőhelyhasználatában GPS-telemetriai vizsgálatok alapján. - Lukács Zsolt (2016)
Gím- és dámszarvasok mezei élőhely-használatát hasonlítottam össze egy síkvidéki (SEFAG Zrt. Barcsi Erdészet) területen. Ezen belül a vadföldek használatát és az egyes növények preferenciáját vizsgáltam. 3-3 GPS adóval ellátott tarvad adatait dolgoztam fel CORINE Felszínborítási Adatbázis, növényborítási térképek, és térinformatikai programok segítségével. A kedveltséget Jacobs-féle preferencia indexszel határoztam meg. A gímszarvasok (Cervus elaphus) 35-65% között, a dámszarvasok (Dama dama) 15-30% között használták a mezei élőhelyeket. A gímek a gabonaféléket (15-50%), a gyepeket (5-50%) és a vadföldeket (5-25%) használták havonta a legnagyobb mértékben. A dámok esetében a gyepek (25-100%), a vadföldek (40-75%), a gabonafélék (5-50%) és az olajretek (<10%) használata volt jellemző. A gímszarvasoknál a napraforgó, a pillangósok, az olajretek, a vadföld-kultúrák és a kukorica preferenciája volt kimutatható. A vadföldeken a cirok és a gabonafélék kedveltsége volt jellemző. A dámok esetében egyértelműen kijelenthető volt a gyepek előnyben részesítése.