A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikai kivitelezése - Horváth Bernadett (2015)
A szakdolgozat témája a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének logisztikája, a Le-Ko építőipari Kft. műszaki mentőbázisának Magyarország eddigi legnagyobb ipari katasztrófájának idején végzett kármentesítési feladatának, logisztikájának hatékonysági vizsgálata és elemzése. A bevezetést követően, a szakdolgozat első felében a katasztrófa-elhárítás és a kármentesítés logisztikájának elméletét, fő területeit, majd ezután a vörösiszap - katasztrófa kialakulásának okait, és bekövetkeztének, a katasztrófa kárelhárításának első lépéseit kívánom ismertetni. Bemutatom a lenti székhelyű Le-Ko Építőipari Kft.-t, tevékenységét, ágazatait, különös tekintettel a szállítási-, és műszaki mentési ágazatra, azon belül is az ágazat műszaki mentőbázisára. A dolgozat következő részén leírom a mentőbázis feladatait a kármentesítés során, a Le-Ko Építőipari Kft. műszaki mentőbázisából és a kapcsolódó alvállalkozókból a katasztrófa idejére létrejövő ideiglenes szervezet felépítését, a rendszer egységeit és a különböző egységek feladatát, a kármentesítéshez szükséges eszközök jellemzőit, alkalmazási területeiket. A vizsgálat fő területe a három leginkább érintett település közül Somlóvásárhely kárterületének kármentesítése, azon belül is a vörösiszap, és az iszappal szennyezett talaj, növényzet elszállításának logisztikai elemzése. A vizsgálat célja a kármentesítés költség-, és időhatékonyságának feltérképezése az adatok alapján. A logisztikai költségcsökkentés lehetőségeinek vizsgálata a kárterület kármentesítése során a katasztrófa körülményeinek figyelembe vételével. A befejezés során a kutatás eredményeinek alapján a vizsgálat következtetéseit kívánom ismertetni, összegezve a szakdolgozat témájával kapcsolatos gondolataimat.