A füleskuvik (Otus scops LINNAEUS, 1758) állományfelmérése és habitatválasztásának vizsgálata Sopron környékén - Dulai Dávid (2016)
Kutatásom fő célja a füleskuvik (Otus scops) költőállományának felmérése, és élőhely választásának vizsgálata volt Sopron környékén. Jelenlegi és régi territóriumok mellett kontroll pontokon is elvégeztem az élőhelyszerkezeti felmérést. A Soproni-hegységre, a Soproni-medencére, a Fertőmelléki-dombságra és a Fertő-medencére kiterjedő 320 km2-es vizsgálati területen 6 foglalt füleskuvik revírt találtam. Főként olyan kisebb erdőfoltra, facsoportra, vagy fasorra esett a territórium középpontja, amely mellett bokros és gyepes területek is jelen voltak mozaikosan. Jellemzően mindegyik revír közelében találhatóak épületek. A főkomponens analízis kimutatta, hogy más faktorok mellett a foltosság nagyon fontos szerepet játszik a füleskuvik élőhely választásában. A régi és a jelenlegi territóriumok élőhely szerkezetében nem volt szignifikáns különbség, a faj régi revírekből való eltűnésében más tényezők játszottak szerepet, melyeknek kimutatása további vizsgálatokat igényel.