A L’ORÉAL MAGYARORSZÁG KFT. ÁLTAL FORGALMAZOTT DERMOKOZMETIKAI MÁRKÁK E-KERESKEDELME - Kovács Nóra (2016)
Az e-kereskedelem a 90-es évek elejétől engedélyezett az interneten, s az internetezők számának növekedésével az online vásárlók köre is folyamatosan bővül. Egyre népszerűbb az internet használók körében, mert felismerik és kihasználják az elektronikus kereskedelem előnyeit. Dolgozatomban a szakirodalmi áttekintést követően arra kerestem a választ, hogy a L’Oréal, mint kereskedelmi partner hogyan tud még több embert elérni e-kereskedelemmel foglalkozó partnerei támogatása által a gyógyszertári csatornában. Az nem kétség, hogy az e-kereskedelem mennyire fontos ebben a felgyorsult világban, de a gyógyszertári csatornában történő értékesítés még gyerekcipőben jár. Mélyinterjúk készítésével azt szerettem volna feltárni, hogy most milyen a kapcsolat a L’Oréal és partnerei között, illetve hogyan lehetne ezt az együttműködést még hatékonyabbá és mindkét fél részére gyümölcsözőbbé tenni. A technológiai fejlődéssel történő lépéstartás az egyik legfontosabb, hogy versenyben maradhasson egy vállalkozás az e-kereskedelemben. Ehhez a L’Oréal a mélyinterjúk válaszai alapján a hatékony kommunikációval és a szoros marketing együttműködéssel tud hozzájárulni.