A nagyvad élőhely-használata mezőgazdasági területen elhelyezkedő erdőfolt közelében - Herr Szabolcs (2016)
Mezőgazdasági területen elhelyezkedő erdőfoltot vizsgáltam annak érdekében, hogy megtudjam, van-e valami szerepe a nagyvad (őz, vaddisznó, gímszarvas) mindennapi életében. Ennek érdekében az erdőfoltban és környezetében havonta hullatékszámlálást és egyéb nagyvadra utaló jelek (nyom, váltó, túrás stb.) számlálását végeztem. Továbbá elemzésre kerültek az elejtési adatok és két darab vadmegfigyelő kamera került kihelyezésre. Vizsgálataim során arra a megállapításra jutottam, hogy mindhárom fent említett nagyvadfaj életében szerepet játszik az erdőfolt. Az eredmények alapján arra következtettem, hogy éves szinten az őz használja a vizsgált területet a legtöbb alkalommal, ám a vaddisznó megjelenése is rendszeresnek mondható. A vaddisznó előfordulását nagymértékben befolyásolta a takarás megléte vagy hiánya és az erdőfoltban és annak közvetlen közelében elérhető vagy hiányzó táplálék. A feldolgozott adatok alapján a gímszarvas vonatkozásában csupán látogatásokról beszélhetünk.