A közönséges ürge (Spermophilus citellus) állományainak és élőhely választásának vizsgálata - Kispál Dóra (2016)
Dolgozatomban a közönséges ürge (Spermophilus citellus) állományát és élőhely választását vizsgáltam hat mintaterületen végzett cönológiai felmérés és ürgedenzitás becslés alapján. Választ kerestem arra, hogy az ismert élőhelyi adottságok mellett van-e más tényező is, amely az ürgék megtelepedésének kedvez, vagy azt hátráltatja. Eredményeim szerint a mintaterületek növényzetének fajkészletében a kétszikűek dominanciája volt megfigyelhető. A területek többségénél a hemikriptofitonok és a természetes élőhelyek zavarástűrő növényfajai jelentek meg a legnagyobb fajszámban és borításban. A statisztikai elemzés a mintaterületek szignifikáns különbségét igazolta a növényzet összborításában, átlagmagasságában, az avarborításban és vastagságban, a csupasz talajfelszín arányában, valamint a mohaborításban. A korrelációs vizsgálatok szerint a mintaterületek ürgedenzitása az évelő fajok számával és borításával pozitív; az egy- és kétéves növényfajok számával és borításával negatív összefüggést mutat.