A TripAdvisor jelentősége és potenciálja Magyarországon a turizmus-menedzsmentben - Csermely Diána (2016)
Jelen diplomadolgozat célkitűzése annak megállapítása, hogy milyen jelentőséggel bír a TripAdvisor nevű utazási témájú honlap Magyarországon, milyen hatása van a magyar em-berek turisztikai döntéseire, és milyen kihívások elé állítja a turizmus-menedzsmentet. A kérdésfeltevés megválaszolásához először elemeztem a problematika elméleti hát-terét, tehát az információs társadalmat, az e-businesst, a web 2.0-t és az aktuális turisztikai tendenciákat. Ezt követően bemutattam a TripAdvisor globális jellemzőit általánosságban, statisztikákkal, ill. az előnyeivel és hátrányaival alátámasztva, majd egy kísérlettel szemlél-tettem a gyakorlati működését. A dolgozat második felében megvizsgáltam, hogyan érvényesül a TripAdvisor Ma-gyarországon. Először elemeztem az online adatokat, majd egy online kérdőíves felmérés segítségével általános következtetéseket vontam le. A kutatások során kiderült, hogy a TripAdvisor Magyarországon egyelőre feltörekvő fázisban van, de a népszerűsége töretlenül nő a magyar turisták körében. Akik már használ-ják, elégedettek vele, és gyakran segítségül hívják utazásszervezésnél, akik nem használják, pedig nyitottak és érdeklődők a szolgáltatásai irányában. A külföldi turisták szintén elősze-retettel írnak értékeléseket Magyarországról, mindenekelőtt Budapestről. A felmérés sze-rint a felhasználók közül rengetegen hozzák meg a honlapon olvasottak alapján a turisztikai döntéseiket. Mindez új tendenciákat jelez előre a turizmus-menedzsment területén, hiszen egyér-telmű, hogy a felhasználók által létrehozott online tartalom, amire pl. a TripAdvisor is épít, egyre nagyobb hatással van a turizmusra. A webes értékelések vezethetnek egy cég csőd-jéhez és sikeréhez is. Így hazánkban is fontos feladattá válik az értékelések elemzése, meg-válaszolása és a vendégek visszajelzéseinek feldolgozása. Az eredmények szerint a TripAdvisor ezen kívül esélyt ad a hagyományos turisztikai csatornákon kevésbé ismert vállalkozásoknak is, hogy frekventált célponttá váljanak, a nagy látogatottságnak örvendő-ket pedig arra ösztönzi, hogy kiemelkedő szolgáltatást nyújtsanak. A TripAdvisor kínálta lehetőségek kiaknázásával tehát a turizmusiparban tevékeny-kedő cégek biztosíthatják az ügyfeleik hűségét, újakat szerezhetnek, javíthatják az imázsu-kat, népszerűbbé válhatnak és növelhetik a versenyképességüket.