A Jákófa Ipari és Kereskedelmi Kft. innovációs tevékenységének bemutatása - Szabó Dóra (2016)
A diplomadolgozatom témáját egy kisvállalkozás innovációs tevékenységének bemutatása képezi. Magyarországon túlnyomó részben vannak jelen a piacon a mikro- és kisvállalko-zások. Ezért is választottam ezt a témát, hisz ezen a vállalkozások számára az innováció a versenyben maradás, a folyamatos fejlődés és a hosszú távú sikeres működés feltétele. A dolgozat első részében a különböző innovációs elméletek és modellek kerülnek ismertetésre, majd a kisvállalkozások innovációs feladataira térek ki, illetve, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdeniük általánosságban ezen vállalkozásoknak. A következő részben a Jákófa Ipari és Kereskedelmi Kft. története, az üzemrészek ismertetése, az egyes részlegek feladatainak bemutatása következik. Mivel a Jákófa Kft. egy faipari vállalkozás, ezért szükségesnek éreztem, hogy írjak néhány gondolatot a faipar és a hozzá szorosan kapcsolódó bútoripar helyzetéről, külön kitérve a hazai és az uniós vi-szonyokra. Az ügyvezetővel történő beszélgetés során választ kaptam arra is, hogy milyen nehézségekkel néz szembe a vállalat nap, mint nap. Továbbá melyek azok a gyengeségek, amelyeken javítani kellene és milyen erősségekre építhet. Ezen megfigyeléseket egy SWOT analízisen keresztül foglaltam össze a dolgozatomban. A cég évente él az uniós pályázatok adta lehetőségekkel, egy projektiroda segítségé-vel. Az elején elemeztem, hogy milyen arányban nyerték meg a különböző benyújtott pá-lyázatokat, ezt követően pedig a dolgozatom középpontjában álló KEOP pályázat részlete-it ismertetem. Az elemzéshez minden szükséges információt megkaptam, illetve tanulmá-nyozhattam a pályázati dokumentációt. A pályázat elején két beruházási javaslat jelenik meg, az egyik a brikett, a másik a pellet. Ennek kapcsán szükségesnek éreztem, hogy fel-vázoljam a különböző megújuló energiaforrásokat, majd részletesebben kitérjek a pellet és a brikett ismertetésére. Több milliós beruházás esetén nagy hangsúlyt kell fektetni a költ-ségek és a megtérülés elemzésére, illetve a kockázatok pontos megismerésére és csökken-tésére, ezért ezek is tematikusan jelennek meg a dolgozatban. A megújuló erőforrások kapcsán úgy véltem, hogy a napjainkban egyre nagyobb te-ret nyerő ökoinnovációról is bemutassam. Egyre több cég tér át erre a gondolkodásmódra, úgy vélem a Jákófa Ipari és Kereskedelmi Kft. is alkalmazhatná néhány területen. A dol-gozat végén a következtetéseimet, és javaslataimat rögzítem. Az ügyvezető nyitott bármi-lyen újító javaslatra, hiszen a gyermekeinek egy sikeres, biztos lábakon álló vállalatot sze-retne majd átadni