A Csokonyavisontai fás legelő idős hagyásfáinak felmérése - Simon László Richárd (2016)
A Csokonyavisontai fás legel idős hagyásfáinak felmérése Dolgozatomban a Csokonyavisontai Fás Legelő Természetvédelmi Terület egy kis darabkáját, azon belül a jelenleg is legelő ként funkcionáló részét mutatom be. Ezek a sérülékeny életterek egyre jobban zsugorodnak, így a meg őrzésük nélkül az utókor számára pár évtizeden belül lehet, hogy nem marad semmi hagyatékul. A munkámban bemutatom a fás legelők jellemzőit, a vizsgált terület tulajdonságait és a felvétel módját. Nagy hangsúlyt fordítok a korabeli térképek, légi fotók elemzésére, amelyből kiderül a terület korabeli használata, beerdősülésének mértéke. De egyik legfontosabb dolog, amiről a dolgozatom szól az a legelőn és közvetlen környezetében található idős hagyásfák bemutatása, térképi megjelenítése. Abstract Surveying the old trees on the woody pasture of Csokonyavisonta In my thesis I introduce a small part of Csokonyavisonta’s wood pasture, which area is still actively used for pasturage. These vulnerable territories keep shrinking as the time goes by. Without preserving them for the after-ages nothing will remain after a few decades. In this work I describe the common features of wood pastures, the researched territory’s characteristics and my researching methods. I underline the analysis of the aerial photos and the contemporary maps: these show us the way of usage and the scale of forestation from time to time. The most important point of my thesis is however introducing the old trees still remained here and on the nearby territories and representing their position on maps.