A kis és közepes dózisú ionizáló sugárzás lepkékre gyakorolt hatásának vizsgálata - Czitrovszky Blanka Mónika (2016)
A természetvédelem során sajnos nem áll módunkban kizárni a napjainkban egyre nagyobb mértéket öltő különféle környezetszennyezéseket, mint például a sugárszennyezést, hiszen ezek hatása a természetet is károsítja. Vizsgálataim során eltérő dózisú ionizáló sugárzásnak tettem ki négy különböző lepkefajt – kontroll csoportot is biztosítva – és figyelemmel kísértem minden változást. Irodalmi adatok alapján elmondható, hogy a rovarok nem annyira érzékenyek az ionizáló sugárzásra. A kapott eredmények alapján viszont megállapítható, hogy bizonyos lepkék esetén a kis és közepes dózisú ionizáló sugárzás hatására minimális mértékben megváltozott életjelenségek figyelhetőek meg, mint például a mortalitás idejének, a bábozódás időtartamának, valamint a kikelés időpontjának a változása. Ez a későbbiek során fontos tovább vizsgálandó témakör, hiszen felmerül a kérdés, hogy mely lepkefajok alkalmazhatók biodoziméterként.