Odúban költő madarak fészkeinek parazita ízeltlábú közösségeinek vizsgálata - Dócs Olívia (2016)
A madárfészkek speciális mikro élőhelyek, azonban ízeltlábú közösségei kevésbé ismertek. Hazai viszonylatban a téma kutatási eredményei kevésbé publikáltak. Munkám során a soproni Botanikus Kert és a Zala megyében található homokkomáromi szőlőhegy mesterséges odúiban költő három madárfaj (csuszka, seregély, széncinege) parazita atkáit vizsgáltam rovarfuttatók segítségével. Hat mintavétel során összesen 12 atkafaj 268 egyedét sikerült gyűjtenem, 39 db odúból. A leggyakoribb atkafajok a Hyposaspis antipai és az Ornithonyssus pipistrelli voltak. Vizsgáltam továbbá azt is, hogy van-e összefüggés az odú magasság és az atkák illetve a bolhák száma között, melyből kiderült, hogy nem szignifikáns a kapcsolat. Magyarország faunájára nézve egy új atka faj is feltűnt a Botanikus Kertből, amely a Blattisocius tarsalis. Mivel a mintavétel egyelőre nem reprezentatív, ezért kutatásomat folytatni szeretném.