Futóbogár-együttesek vizsgálata az ásotthalmi Tanulmányi erdőben - Kálmán Kristóf (2016)
A kutatás 2014-ben zajlott, az ásotthalmi Tanulmányi erdő területén, ahol három élőhelyen, hat mintaterületen, összesen 18 talajcsapda került kihelyezésre. A mintavételezés egy éven keresztül zajlott, az ürítések általában 3 hetente történtek. A talajcsapda vizsgálatok során összesen 44 faj 1561 egyedét csapdáztuk. Megállapítottuk, hogy a legtöbb fajt a tavaszi ürítések során, a legtöbb egyedet az őszi mintavételek során fogtuk. A Gyep 2 mintaterületen csapdáztuk a legtöbb fajt és a legtöbb egyedet. A mintavételezés során 3 védett és 6 országosan ritka faj is előkerült. A védett és ritka fajok érdekében kedvező lenne a természetes vegetációhoz (erdőssztyepp) hasonló mozaikos élőhelyek kialakítása, megőrzése.