Bükktapló (Fomes fomentarius L.) rovarközösségének éven belüli változása - Andrési Réka (2016)
Vizsgálatunk célja az volt, hogy feltárjuk az ásotthalmi Bedő-liget bükkfataplóinak bogárközösségét. A vizsgálathoz a taplógombákat 2015 októberében kezdtük el gyűjteni, 2016 augusztusáig. Minden hónap végén 4-4 Fomes fomentariust gyűjtöttünk be az ásotthalmi Bedő-ligetből. A taplógombák tisztítatlanul kerültek papírzacskókba. A papírzacskókból 6 hetente ürítettük ki a bogarakat. A vizsgálat során 10 faj 548 egyedét határoztuk meg. A legnagyobb egyedszámban, 253 egyeddel a Bolitophagus reticulatust találtuk meg. A legtöbb egyedet, 126-ot az áprilisban gyűjtött taplógombákból neveltük ki. Arra az eredményre jutottunk, hogy a tavasszal gyűjtött F. fomentariusok bogárközössége a legnagyobb egyedszámú és a legdiverzebb.