A Körtvélyesi-holtág természetvédelmi szempontú hidrológiai vizsgálata - Oláh Szabolcs (2016)
A víz és annak az élővilágra gyakorolt hatása sok szempontból érdekes kérdéseket vethet fel. Számomra a legfontosabb kérdés mégis a víz mennyiségállapotának változása. Szakdolgozatom, Magyarország dél-alföldi régiójában készítettem, a Tisza folyó egykori kanyarulatáról, mely ma holtág szerepet tölt be a folyó alföldi szakaszában (202,9 fkm-204,6 fmk). A mintaterületnek kiválasztott holtág, a Körtvélyesi-holtág kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír a térségben, megőrizve az egykori „vizes” alföldi táj jellegét. Része a Mártélyi Tájvédelmi Körzetnek, amely 1971 óta országos védettség alatt áll.