Lábatlan város természeti és környezeti állapotának vizsgálata és értékelése - Pencz Dávid (2016)
Diplomamunkám írása során áttekintettem a település elhelyezkedését, térségi kapcsolatait, társadalmi adottságait és a természetvédelmi szempontból lényeges értékeit. A zöldterületeket részletesen vizsgáltam. Felmértem és értékeltem a település környezeti állapotát. Lábatlan természeti és a környezeti állapotát nagymértékben befolyásolja a Duna közelsége, a nagy kiterjedésű erdőterületek, az áthaladó főutak és az ipari tevékenység, a 20. század második felét meghatározó cement- és papírgyártás. A vizsgált terület és környéke bővelkedik természetvédelmi szempontból jelentős értékekben. A település déli területei részét képezik Gerecse Tájvédelmi Körzetnek, természeti és táji értékeinek megóvását a NATURA2000 és a Nemzeti Ökológiai Hálózat biztosítja.