A homokkomáromi felhagyott katonai gyakorló- és lőtér szukcessziójának vizsgálata és a növénytani értékek felmérése - Major Ferenc (2016)
A dolgozatomban tájtörténeti kutatást végeztem a kijelölt mintaterületre vonatkozóan, felmértem az élőhelytípusok állapotát, valamint megbecsültem a védett növények populációinagyságát. Ezen felül jelenlét-hiány adatokat gyűjtöttem a területhez kapcsolódó Natura 2000 indikátor rovarokról is. A tájtörténeti elemzéshez a Katonai Felmérések térképei és az interjúalanyok nyújtották a legfőbb segítséget. A terepi bejárások során az EpiCollect okostelefon alkalmazást használtam a GPS koordináták és egyéb adatok felvételezéséhez. A mintaterület környékéről 9, már korábban is ismert védett növényfajt, valamint a hosszúlevelű fürtösveronika (Pseudolysimachion longifolium) egy új előfordulását rögzítettem. A szukcesszió vizsgálatából kifolyólag és a terepi tapasztalatok alapján kezelési javaslatokat is megfogalmaztam.