A körmendi szennyvíztisztító telep iszapkezelési technológiájának fejlesztése - Kulcsár Alexandra (2016)
Dolgozatomban a körmendi szennyvíztisztító telep szennyvíztisztítási és iszapkezelési technológiáját vizsgáltam. Igyekeztem feltárni a növekvő terhelés és a természetes avulás következtében felmerülő problémákat, hiányosságokat. Vizsgáltam a lehetséges iszapkezelési módozatok alkalmazhatóságát, majd következtetéseim alapján javaslatot tettem az iszapkezelés fejlesztésére. A vizsgálatom eredményeként megállapítható, hogy hatékonyabb elősűrítő rendszer alkalmazásával megvalósítható az anaerob rothasztásos technológia. Ez lehetővé tenné a keletkező iszap mennyiségének csökkentését, illetve stabilizálását, aminek következtében elkerülhető a víztelenítő rendszer túlterhelése. A keletkező iszap komposztálására lehetőség van, így a deponálás elkerülhető és előkészíthető a mezőgazdasági hasznosítás.