A soproni szépségszalonok működése és marketingkommunikációs eszközeinek hatékonysága - Prohászka Judit (2016)
Szakdolgozatomban a soproni szépségszalonok működését és marketingkommunikációs eszközeit mutatom be valamint annak hatásait a szolgáltatást igénybe vevők körében. Az első néhány oldalban a témához kapcsolódó szakmai, elméleti fogalmakkal fog-lalkozom. Bemutatom a szolgáltatásmarketing fogalmát és sajátosságait, a marketing-mixet, a szolgáltatás 7P-jét és a marketingkommunikációval kapcsolatos ismereteket. To-vábbá az elméleti részhez tartozik a minőségmenedzsment fogalma és áttekintést nyújtok a kapcsolati marketingről és az ügyfélkapcsolat menedzsmentjéről megszerzett tudásomról. A szépségápolás témakörébe való bevezetés gyanánt a soproni szépségszalonokról való kutatásomat és a szépségápolás szakmáinak bemutatását szántam. Primer kutatásomat kérdőív és mélyinterjú módszerekkel készítettem el. A kérdőíves kutatásomban a szépségszalonok tulajdonosait és a szolgáltatásokat igénybe vevőket kér-deztem meg. A mélyinterjút pedig az egyik legnagyobb szalon tulajdonosával készítettem. A kutatásom bemutatja a soproni szépségszalonok felépítését. A piaci telítettség megvizsgálását már a témám választásakor kitűztem célul. A dolgozat megírása előtt ki-alakult véleményem, miszerint ez a szolgáltatási ág nagyon is telített, a kutatásom által bi-zonyosságot nyert. A dolgozatomban továbbá megvizsgálom a szépségszalonok által hasz-nált kommunikációt és megállapítom a marketingkommunikációs eszközöket. Ezek hatását a kérdőíveket kitöltők által adott válaszok alapján elemzem és összehasonlítom. Eredmé-nyül azt kaptam, hogy a szalonok általánosságban nem rendelkeznek marketingkommuni-kációs stratégiával, amely oka, hogy a tulajdonosok nem érzik szükségét az ilyen stratégia megfogalmazásának. A hiány a nagyarányú törzsvendégek miatt alakult ki, ezért a ven-dégkör felépítéséről és megoszlásáról is írtam. Ennek következtében megvizsgáltam az ál-lampolgársági megoszlást a vendégek körében. Az eredmény a fele-fele arányú magyar és osztrák megoszlás lett. A dolgozatom végén javaslatokat vetettem fel néhány probléma megoldására.