A vízi környezet dinamikájának hatása a makrogerinctelen faunára a soproni Rák-patakon - Horváth László (2016)
A mikro-környezetmérése nagyon fontos a vízi ökoszisztéma megértéséhez. Munkám során a Rák-pataknak Sopron város feletti természetes környezetben folyó szakaszának a makrogerinctelen faunára gyakorolt medermorfológiai hatásait vizsgáltam. A kutatás során a legnagyobb hangsúlyt a vízben megjelenő makrogerinctelenek mennyiségére és a hidrológiai tényezők kapcsolatára fektettem. Az adatgyűjtést a mintavételi pontról 2014 és 2015 tavaszán végeztem el, mely során mértem a víz sebességét, mélységét, üledék összetételét. A területről a biológiai mintákat egy új, un. kvadrátos módszerrel gyűjtöttem. Az alap quadrat 1m X 1m területű volt és további 6 alegységre volt osztva. A mintavétel kvantitatív volt azaz, az összes makrogerinctelent kiszedtük a mintából. A keresztmetszetekben az áramlás sebességét 10 cm-enként mértem, a vízmélységtől függően 1, 3 vagy 5 pontban. A mintavétel után a szemcseméret eloszlását laboratóriumban vizsgáltam. A mért értékekből meghatároztam a sebességprofilt, kiszámoltam a nyírófeszültség és a Reynold-szám értékét. Az adtafeldolgozás során korreláció analízis segítségével vizsgáltam ezek kapcsolatát a mederanyaggal, valamint a makrogerinctelenekre gyakorolt hatásukat. A terület geológiája nagymértékben befolyásolja a patak hidraulikai és hidromorfológiai jellemzőit. A patak meanderező hatásának nagy szerepe van a mikro-élőhelyek ki-és átalakításában, emiatt nagyon változatos vízmélységek alakulnak ki. A pataknak ez az erdei szakasza kitűnő élőhely a makrogerinctelenek számára. A patak medrének formálódási folyamatai minden esetben összefüggésben állnak a mederben tapasztalható áramlási jellemzőkkel és hordalékkal, valamint abból lerakódott üledékkel.