Diákmunka és munkaerő-kölcsönzés Magyarországon, a Pannon-Work Iskolaszövetkezet és a Pannon-Work Zrt. gazdasági elemzése és összehasonlítása - Szabó Melitta (2016)
Napjainkban egyre nagyobb az igény a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés iránt. Ennek gazdasági és egyéb munkaszervezési előnyei jelentős mértékben növelik népszerűségét ezeknek a foglalkoztatási formáknak. Ez által lehetőség nyílik diákok alkalmazására, fel-nőtt munkavállalók rövid vagy hosszabb időre történő kölcsönzésére, a működéshez kapcsolódó kapacitás-ingadozások kielégítésére. Szakdolgozatomban megvizsgáltam a diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés magyar-országi helyzetét. Emellett elvégeztem az országszerte ismert Pannon-Work cégcsoport két tagjának, a Pannon-Work Zrt. munkaerő-kölcsönző cégnek, valamint a diákmunkával foglalkozó Pannon-Work Iskolaszövetkezetnek gazdasági elemzését, és a kapott eredmények változásainak összehasonlítását. Elemzéseim és összehasonlításaim során az utolsó öt teljes gazdasági évet vizsgáltam, melyekhez vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi mutatókat alkalmaztam. Munkámhoz felhasználtam a két társaság beszámolóit, a vállalattól kapott kimutatásokat, iskolai jegyzeteimet, szakirodalmi könyveket, internetes forrásokat, valamint figyelembe vettem konzulenseim tanácsait is. Mivel hasonló tevékenységet végez a két társaság, ebből adódóan forgóeszközeik, kötelezettségeik aránya közel hasonlóan alakul. Mind a Pannon-Work Zrt., mind pedig a Pannon-Work Iskolaszövetkezet nagy követelés állománnyal rendelkezik. Az elemzés során megállapítható, hogy leginkább rövid távú kötelezettségek – azon belül nagy mértékben hitelek – segítségével finanszírozzák működésüket. Likviditásukat vizsgálva láthatjuk, hogy kisebb-nagyobb eltéréssel, de azonos tendenciákat követnek. Adósság fedezettségük és eladósodottságuk tekintetében is hasonló irányúak a változások, melyek mértéke eltérő. Azonban jövedelmezőségi helyzetüket vizsgálva jelentős eltéréseket tapasztaltam (főleg az utolsó két vizsgált évben). Az itt fellépő különbségek oka lehet, hogy míg a Zrt. legfőbb célja, hogy a működéséből minél nagyobb mértékű nyereséget érjen el, addig az Iskolaszövetkezet nem profitorientált. A Pannon-Work Zrt. munkaerő-kölcsönző tevékenységével nagy mértékben hozzájárul a munkanélküliek számának csökkenéséhez. A Pannon-Work Iskolaszövetkezet pedig a dolgozni kívánó diákok számára különböző munkalehetőséget kínál. Segítségével a fiatalok tapasztalatot szerezhetnek a munka világából, mely későbbi éveik során előnyt jelenthetnek számukra. Az így megszerzett jövedelmükkel javíthatják saját és családjuk anyagi helyzetét is.