Az Európai Unió és Magyarország energiapolitikája - Szijjártó András (2016)
A dolgozat írásával a szerző elsődleges célja volt, hogy mélyebb ismereteket szerezhessen az az Európai Unió és Magyarország energiapolitikájának kialakulásáról, jelenleg is aktuális vonatkozásairól közgazdaságtani, jogi és történelmi szempontok alapján. Magyarország 2004 óta az Európai Unió teljes jogú tagja, így a magyar energiapolitika elkerülhetetlenül kölcsönhatásba került az Unióssal. Az Unió komplex bürokratikus rendszeréből adódóan kötelezettségeket támaszt mindent tagállammal szemben, a közösen vállalt célkitűzések tagállami megvalósulását elvárja és elősegíti. A dolgozat alapkérdése, hogy működhet-e egymás mellett a két energiapolitika és ez miként befolyásolja a két fél közötti viszonyt. Jó energiapolitika létrehozása és működtetése alapvető érdeke az Európai Unión és Magyarországnak is. Az EU tagállamainak energiaszerkezete eltérő, de többségére igaz az állítás miszerint importfüggőségben áll bizonyos energiahordozókkal. Célkitűzésem egyrészt megvizsgálni az Európai Unió energiapolitikájának kialakulását, jelenlegi működésének részleteit érintve a megoldáskeresését az energiafüggőségének tompítására. Az Unió viszonylatában szintén célom megismerni az energiapiac liberalizációjának lépéseit, hogy miként jutottunk el a ma ismert szerkezethez. Másodrészt célom Magyarország rendszerváltás utáni időszakától kezdődően napjainkig bemutatni az energiapolitikájának változásait illetve piaci viszonyait. Alkalmazott módszertan szerint a szekunder kutatás eszköztárára támaszkodtam. Forrásaim között szerepelnek szakirodalmak, ún. szürke irodalmak, kormányzati és Európai Uniós dokumentumok a kormány illetve a ez EU hivatalos online elérhető forrásaiból. A források nyelvezete jellemzően angol és magyar. Az energiapolitika nem veszít aktualitásából az idő telésével, ezenfelül jelenkorunk energiahordozókért folytatott kiélezett versenye az is indokolja témaválasztásomat. Számszaki adatokat az Eurostat és Ksh. adatbázisa, illetve az adott forrás alapján tüntetem fel. A mű végén összefoglaló képet kaphatunk az Európai Uniós és magyar energiapolitikai rendszerek közti viszonyokról, kölcsönhatásokról és előretekintést kaphatunk politikák által vázolt jövőképről illetve ennek jelenkori levetüléséről.