Az Autoliv Kft. infrastruktúrális bővülésének bemutatása a lean szemlélet jegyében - Szalay András (2016)
Szakdolgozat megírásával két rendkívül érdekes téma között kell összhangot teremteni, mégpedig az Autoliv Kft új raktárainak kiépülése, fejlesztése, valamint a cég vállalati szisztémája, a lean szemlélet között. Izgalmasnak nevezhető az átalakulást, mivel számos esetben fejlődött a vállalat lean szemléletének gyakorlása az infrastruktúrális bővülés tekintetében. A lean filozófia 14 alapelvének ismertetésével az olvasó számára világossá válik az, hogy valójában a Toyota által kifejlesztett termelési szisztéma, hogyan is alkalmazható egy európai vállalat, jelen esetben az Autoliv Kft. életében. Az elviségek felsorakoztatásával számos kérdés merül fel, többek között az, hogy mindezeket hogyan is lehet a raktárépületek fejlesztésével összhangba hozni. Ezen elemek összehangolása elengedhetetlen volt, hiszen a gyakorlati elemek kiépülése, a logisztikai koncepció felvázolása, az anyagáramlás költség- hatékony megtervezése, a kivitelezés folyamata, valamint egy gyakorlatban jól működő struktúra létrehozása nem születhetett volna meg egy hosszú évek alatt precízre fejlesztett vállalati filozófia nélkül. Az új raktárépület kiépítéséből származó előnyök segítették az Autoliv Kft.- t abban, hogy a felvázolt logisztikai koncepció, az anyagáramlás tekintetében magas színvonalon működjön, hogy az egyes divíziók együttműködése elősegítse a vállalat működését. Továbbá meg említendő a JIT magasabb színvonalú fejlődését a készletminimalizálás tekintetében, valamint a növekvő vevői igény kielégítést. Javaslatképpen említhető a vállalat kommunikációs félreértéseinek kiküszöbölése érdekében egy részletes munkaköri leírás létrehozása, tipizáltan a munkavállalói körökre megfelelően, melyet mindig kézhez vehetnek, és áttekinthetnek, ha bármilyen problémájuk adódik a feladatukkal kapcsolatosan, ezáltal nem terhelve le önmagukat, és hibákat vétve. Következő javaslatként szükséges meg említeni a vezetői döntések szempontjából a megfelelő, gondosan kiválasztott menedzsmentet, akik a cégfilozófia szellemében hozzák döntéseiket, és már régóta tevékenykednek az Autoliv Kft. által diktált termelési felfogásban. A lean szemlélet alkalmazása tehát rendkívül fontos volt az Autoliv Kft .beruházásainak, és azok logisztikai koncepcióinak megtervezésében, kivitelezésében, és alkalmazásában. Ezen szemlélet követése és gyakorlatba való átfektetése nem csak a beruházási területeken, hanem a vállalat bármely tevékenységi területeinek megfelelő útmutató a jövőbeni fejlődés szempontjából.