Fókuszban a közösségi finanszírozás - Majsa Ildikó (2016)
A legutóbbi gazdasági világválság következtében a bankok hitelezési kvalitása visszaesett és mindeközben az elmúlt évtizedben a technológia, az internet hatalmas fejlődésen ment keresztül. Már pénzügyeinket is intézhetjük online, otthonról számítógép elől vagy akár tabletről, mobiltelefonról. Elsősorban e két hatás eredményeként jött létre a finanszírozás egy új formája a közösségi finanszírozás. Mikor közösségi finanszírozásról beszélünk, az azt jelenti, hogy valamely közösségi finanszírozással foglalkozó platform révén az egyik ember a másiknak adományoz, vállalkozásában tulajdont szerez, vagy éppen hitelt nyújt kamat fejében. A platform közvetítő szerepe miatt általában díjat számít fel a kezdeményező felé és a pénzforgalmat bonyolító intézetnek is fizetni kell a szolgáltatásért. Azonban ezek a költségek bizonyára nem érik el a pénzügyi intézmények által kínált konstrukciók árát. A közösségi finanszírozás nagy előnye, hogy valójában a kezdeményezéssel megtörténik rögtön a fogyasztói igények fel-mérése és marketingeszközként is szolgál. A közösségi finanszírozás fogalmával az interneten találkoztam először, ugyanis saját vállalkozás alapítását tervezem és tájékozódtam az iránt, hogy napjainkban a hagyományos finanszírozási formákon túl milyen pénzügyi lehetőségei vannak egy induló vállalkozásnak. A magyar nyelvű szakirodalom és az interneten fellelhető cikkek alapján úgy tapasztaltam, hogy Magyarországon a finanszírozás e módja még nem ismert széles körben. Emiatt a dolgozatom fő céljaként a közösségi finanszírozási lehetőségek ismertetését tűztem ki. A dolgozat egészét gyakorlatias szemszögből készítettem el. Leginkább példák révén kíséreltem meg a közösségi finanszírozást ismertetni. Tanulmányoztam az egyik legnépszerűbb platform, az Indiegogo működését, bemutattam sikeres és sikertelen kampányokat és teszteltem egy magyarországi adomány alapú oldalt is. A közösségi finanszírozás egy szerteágazó finanszírozási mód, ahogy ez látszik például a különféle típusainak számából is. Véleményem szerint egyelőre kissé kockázatos a finanszírozás e módja még kezdeményező és támogatói szemszögből is, főként a jogszabályi kérdés miatt, de megfelelő alapossággal csökkenthető a rizikó. Ennek ellenére úgy vélem a jövőben a finanszírozás e típusa kiemelkedő fontosságúvá válik, mivel egy közvetlenebb módja a befektetésnek.