A lakás-előtakarékosság bemutatása és tapasztalatai az OTP Bank Nyrt. gyakorlatában - Ihász Mónika (2016)
Az emberek lakhatással kapcsolatos céljainak megvalósítása mindig központi kérdésnek számított hazánkban. Szakdolgozatom témájának kiválasztása során az volt a célom, hogy egy olyan területet elemezzek, amely a társadalom minden rétegét érinti. Mivel úgy gondolom, hogy az emberek többsége rendelkezik valamilyen lakhatással kapcsolatos tervvel, céllal, így megfelelő választásnak tűnt a téma részletes elemzése. A lakástakarékpénztári rendszer arra hivatott, hogy ezeket az igényeket kellő mértékben kielégítse. Az állam pedig a támogatásain keresztül még jobban ösztönzi az emberek megtakarítási hajlandóságát. Első célom a dolgozatom megírása során az volt, hogy bemutassam a lakás-előtakarékosság történetét és a Magyarországon részt vevő piaci szereplőket. Emellet fon-tosnak tartottam a szolgáltatás alapvető konstrukciójának bemutatását és a hozzá kapcsolódó jogszabályok részletes ismertetését. A továbbiakban az OTP Lakástakarék Zrt. bemu-tatását tűztem ki célul, amely az évek során meghatározó szerepet vívott ki magának az otthonteremtés finanszírozásában. Az OTP Lakástakarék Zrt. rendkívül széles megtakarítási és hitelkínálattal rendelkezik, így méltó partner lehet az öngondoskodás segítésében. Különböző termékeinek és kölcsöntermékeinek bemutatásával szemléltettem, hogy a lakosság minden rétegének igényeit kielégítő szolgáltatásokat nyújt. Az OTP Lakástakarék Zrt. szerződéseihez kapcsolódó díjainak vizsgálata során arra világítottam rá, hogy mennyire versenyképes a lakástakarék-pénztár a hazai piacon. Kutatásom során beigazolódott, hogy a kormány erős szabályozása miatt nehéz a díjak tekintetében felvennie egymással a versenyt a magyarországi szereplőknek. A hazai betét- és hitelállomány növekedésének vizsgálatával az emberek egyre erősödő öngondoskodási hajlamát bizonyítottam. Az állami támogatások megismerésével évről évre egyre több ember dönt a kostrukció mellett. Az OTP Lakástakarék Zrt. állományá-nak vizsgálata pedig bebizonyította, hogy az ügyfelek egyre szélesebb köre veszi igénybe szolgáltatásait. A kormány évről évre igyekszik fellendíteni a lakáspiacot. Egy nemrégiben elfogadott rendelet alapján a közeljövőben egy állami lakástakarékpénztár létrehozását tervezik, amely versenytársat jelentene a lakáskasszák számára. A probléma részletes vizsgálata so-rán azonban rávilágítottam, hogy a mostani konstrukció a jövőben is a legmegfelelőbb választást jelentheti az ügyfelek számára.