A Mould-Tech Kft. logisztikai rendszerének elemző bemutatása - Föőr Viktória (2016)
Szakdolgozatomban a Mould Tech Mérnöki Iroda Kft. logisztikai rendszerének vizsgálatá-val foglalkozom. A témaválasztásom egyrészt amiatt esett a vállalat ezen területének bemu-tatására, mert a mai gazdasági életben egy jól kialakított logisztikai rendszer nélkülözhetet-len a versenyképesség megvalósításához, megtartásához. Másrészt a szakmai gyakorlatom során az ehhez kapcsolódó munkafolyamatokban vehettem részt. Ezen folyamatok magukba foglalják a beszerzést, a raktárgazdálkodást, a készletgaz-dálkodást és –nyilvántartást, valamint az elosztási logisztikával kapcsolatos elemeket. A szükséges szakirodalmak elemzését követően, bemutatom az egyes folyamatok felépítését, működését a vállalatnál. Elemzem az öt legnagyobb forgalmat generáló beszállító alakulását 2011-től 2015-ig. Az öt beszállító közül négy minden évben jelen van, ami arra utalhat, hogy a vállalat nem végez stratégiai beszerzést, elmarad az új partnerek keresése. Azonban az alapanyagok tekintetében egy jó példa mutatkozik arra, hogy egy új partner felkeresése, milyen eredményekkel járhat. A Mould-Tech Kft. az idei év első felében több, mint 850 ezerFt-ot takarított meg a korábbi beszállító aktuális (2016-os) áraihoz viszonyítva. A rak-tárgazdálkodással kapcsolatban megállapítható, hogy egy jól átlátható, logikus felépítésű raktár lett kialakítva. A készletalakulás vizsgálatához a forgási mutatókat alkalmaztam. A vizsgált időszakban megállapítható, hogy a 2015. évi mutatók értéke töri meg a kedvező tendencia folytonosságát. Az elosztási logisztika területén a vállalat felismerte a gyorspostai fuvarozás előnyeit, melyeket az utóbbi években ki is használ. Általuk lényegesen olcsóbban tudják megoldani az egyes fuvarokat többek között a gyűjtőfuvarozásnak köszönhetően. A szállítói tartozások és a vevői követelések alakulását vizsgálva láthatjuk, hogy a elmúlt öt év során az értékek alakulása egymáshoz viszonyítva kedvezően alakult. Az átlagos szállítói futamidő minden évben meghaladja az átlagos vevői futamidőt, mellyel biztosítható a klasz-szikus fizetési-, és likviditási összhang. A vállalat mindennapi működéséből hiányzik egy integrált vállalatirányítási rendszer, ezért igyekeztem feltárni, hogy milyen lehetőségeket nyújtana. Bemutatom, hogy az SAP integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének milyen várható eredményei lennének. Vizsgálom továbbá, hogy a logisztika egyes folyamataiba hogyan, milyen módon épülne be és járulna hozzá a napi tevékenységek hatékonyabb megvalósításához. Végül olyan javaslatokat teszek, melyek rövidtávon mindenképp hozzájárulnának az ellátási lánc egyes elemeinek hatékonyabbá tételéhez.