A Foton Kft. gazdasági elemzése - Pados Barbara (2016)
A FOTON KFT. GAZDASÁGI ELEMZÉSE The management analysis of the Foton Ltd. A Foton Nyílászáró Szerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft. a magyar nyílászárógyártók piacának meghatározó szereplője. A vállalkozás 1995 elején alakult Sopronban. A társaság elsődleges célja az volt, hogy Sopron és környékének nyílászáró igényeit jó minőségben, széles termékválasztékban elégítse ki, kezdetben, mint viszonteladó, később, mint gyártó. A termelő tevékenység a székhelyen és a sárospataki fióktelepen saját tulajdonban lévő üzemcsarnokban folyik, mindkét helyen bemutatóteremmel. A társaság alaptevékenységei között szerepelnek az épületasztalos -ipari termék gyártása, műanyag építőanyag gyártása, fa-, építési anyag ügynöki nagykereskedelme. Ezek alaptevékenységek szabályozására ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszert működtet és tart fenn, amelyet folyamatosan fejleszt és tökéletesít. A vállalat legfontosabb fókuszpontja a vevő. Vevőköre belföldi és külföldi vevőkből, beruházókból, kivitelezőkből valamint államilag fenntartott intézményekből áll. Együttműködésben a legmagasabb szintű vevői megelégedettségre törekednek, amelyeket kérdőívekre adott válaszok alapján mérnek. Szakdolgozatomban a Nyugat-magyarországi régió központi szerepet betöltő műanyag és alumínium ablakajtógyártó vállalkozásának a gazdasági elemzését végeztem. A tanulmányom során a társaság elmúlt négy évét vizsgáltam. Elemzésem céljaként szerettem volna megfelelő rálátást kapni a társaság gazdasági eseményeinek alakulásairól, hátteréről. Elsőként a vállalat vagyonának alakulását vizsgáltam 2012.évig visszamenően. Kitértem a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetére, azok alakulására az elmúlt időszakban, valamint arra, hogy milyen hatást gyakorol a mutatók értékeire és szerkezetére a vállalat adott tevékenysége. Vizsgáltam a vállalat eredményét, hatékonyságát. Figyelmet fordítottam a vállalat tevékenységének vizsgálatára, azon belül külön megvizsgáltam a működési, befektetési és pénzügyi tevékenységének alakulását. Vizsgálataim, elemzésem során arra a megállapításra jutottam, hogy a vállalat pénzügyi, vagyoni helyzete kiváló eredményekkel rendelkezik, megfigyelhető a folyamatos növekedés. Likviditás szempontból a társaság rendkívül jó eredményeket mutat, rövid és hosszú távon sem láthatók nehézségek. Csökkenések, negatív változások a jövedelmezőség és a hatékonyság kapcsán voltak észlelhetők, amiknek hátterében azonban a vizsgált időszak alatt folyó beruházások álltak. Mivel az elemzés során kialakult változások mögött legtöbbször a beruházások álltak így dolgozatom utolsó fejezetében a társaság beruházási tevékenységét vizsgáltam. Elsőként bemutattam a kis és közép vállalatok lehetőségeit az állami támogatások körében, majd tanulmányoztam az állami támogatások meglétét és annak arányát a Foton Kft.-nél.