Az Audi Hungaria Motor Kft. gazdasági elemzése és az árkalkulációs módszer - Hollós-Szabó Andrea (2016)
Szakdolgozatom témájául az Audi Hungaria Motor Kft. gazdasági elemzését, illetve a vállalatnál működő árkalkulációs módszerbe történő betekintést választottam. Mivel a szakmai gyakorlatomat a beszerzési területen töltöttem, így dolgozatomban kitértem az említett terület rövid, ámde tartalmas prezentálására is. 2015 szeptembere óta dolgozom az Audinál szakmai gyakornoki program keretein belül. Mára már úgy érzem, hogy hatékonyan tudom támogatni a forward sourcing terület dolgozóinak munkáját. Úgy gondolom, hogy rendkívül kedvező az, ha hosszabb idő áll rendelkezésre egy gyakornok számára acélból, hogy a vállalat / terület működését megismerje, az ott végbemenő folyamatokat megértse, majd pedig, ha eljött az ideje, hatékonyan támogassa is azt egyben. A területen eltöltött idő, illetve a vállalattal kapcsolatos eddigi ismereteim és kíváncsiságom vezetett oda, hogy megírjam a szakdolgozatom e témában. A dolgozat felépítésén is látszik, hogy arra törekedtem elsősorban, hogy a vállalatot egy olyan olvasó számára is átláthatóan bemutassam, aki esetleg még nem hallott az Audi Hungaria Motor Kft.-ről. Ez pedig annyit jelent, hogy egy általános betekintést követően kitértem a cég tevékenységére, történetére, szervezeti struktúrájára. Aki nem ismeri Győrt, annak számára földrajzilag elhelyeztem a tájegységet, illetve kitértem a vállalatnál működő emberi erőforrás ellátottságra, ábrán keresztül pedig a gyár területét is szemléltettem. A cégismertetést követően a beszerzés berkeit ismertettem mélyebben, ezen belül kitértem a C-alkatrészekre, a forward sourcing folyamatlépéseire, egy termék kialakulásának folyamatára illetve jövőbeli tervek, célok is feltárásra kerültek a dolgozatom írása során. Izgatottan ismertem meg egy új területet, vagyis a kontrolling működését. Először megismerkedtem a történelmi hátterével, kialakulásával és a kontrolling fogalmát is sikerült behatárolnom a szakirodalom útján. Majd ezek után az Audi kontrolling területét ismertem meg, illetve az árkalkulációs séma segítségével a cégnél működő egy konkrét módszert tártam fel. Mindezeket követvén, végül a cég működésének helyzetét szerettem volna megvizsgálni. Először tőkeáttételi mutatók segítségével elemeztem a társaságot a forrásokat jelző vertikális mutatószámok útján, majd ezt követően likviditási mutatók útján tárta fel a vállalat azon képességét, hogy a fizetési kötelezettségeinek minden időpontban, az elvárt határidőre eleget tud tenni. Ezt követően pedig jövedelmezőségi és hatékonysági mutatók útján derült fény a cég működésére. Dolgozatom témáját elsősorban a beszerzési terület szeretete miatt, illetve a cég működési helyzetének feltárása érdekében választottam. Munkám alapul szolgálhat potenciális befektetők, hitelezők, munkavállalók stb. számára is.