A BRICS-országok helye a világgazdaságban - Vajda Tamás (2015)
A BRICS-ORSZÁGOK HELYE A VILÁGGAZDASÁGBAN The role of the BRICS-countries in the world economy Dolgozatomban a BRICS-országok gazdasági állapotával, külkereskedelmével és partne-reivel foglalkoztam. A szerkezetet minden ország esetében azonos logika alapján építettem fel. Egy rövid általános leírást követően az ország gazdaságának fontos évtizedeiről írtam. Ezt a hosszabb részt több egységből építettem fel. Minden ország esetében külön fejezetben foglalkoztam a 2008-as pénzügyi válsággal, s annak hatásaival az országgal kapcsolatban. Lehetőség szerint igyekeztem az ország válság ellen tett lépéseit is leírni. Ha egy ország esetében tudtam hiteles forrásokkal dolgozni, akkor az aktuális történéseiről is beszámoltam. Az első fejezetben Brazília gazdaságtörténetét a rövid általános bevezető után 3 részben mutatom be. Az első lényegében a XX. század brazil gazdaságával foglalkozik. A második az ország történetébe reformokat hozó Lula éráról, a harmadik a brazil gazdaság válság utáni állapotáról szól. A brazil külkereskedelemmel és a brazil partnerségekkel egy viszonylag hosszabb részben foglalkozok. A második fejezet az Orosz Föderáció gazdaságát igyekszik bemutatni. Az általános bevezető után a gazdaságtörténetről 4 részben írok. Az elsőben dióhéjban a XX. századi, szovjet gazdasági eseményekről, a másodikban a Föderáció első két évtizedéről írok. Az orosz fejezetben külön rész szól a 2008-as válságról. A negyedik rész a válság utáni álla-pototokat mutatja be. Oroszország külkereskedelméről rövid, egyszerű leírást kapunk azzal foglalkozó részben. A harmadik fejezetben India gazdaságtörténetét 3 részben mutatom be. Az első az „indiai szocializmusról” szól a második a ’80-as évek utáni időszak gazdaságát mutatja be. A harmadik rész az elmúlt évek indiai gazdaságával foglakozik. India külkereskedelméről a nem túl hosszú utolsó részben írok. A negyedik fejezet a KNK gazdaságával foglalkozik. Gazdaságtörténetéről 4 rész szól. Az első az 1949-1978 közötti periódust, a második az 1978-as reform utáni évtizede-ket, a harmadik az új évezred első éveit, a negyedik a válság utáni helyzetét mutatja be. Kína külkereskedelmét és partnerségeit egy viszonylag hosszabb, tagoltabb rész szemlélte-ti. Külön rész foglalkozik Kína regionális partnerségeivel, Kína és az USA közötti gazda-sági kapcsolatokkal, Kína EU-s partnerségével, Kína afrikai aktivitásával és Kína egyéb partnerségeivel. Az utolsó fejezet Dél-Afrika gazdaságát mutatja be. 4 rész foglalkozik az ország gazdaságtörténetével, s egy külön rész mutatja be az ország külkereskedelmét. Az összefoglalásban néhány fontos dologgal kapcsolatban igyekeztem levonni a kö-veteztetéseket, párhuzamba állítani az országokat egymással. Munkám elkészítését köve-tően úgy gondolom, hosszútávon a brazil gazdaságnak lehetnek kilátásai a legjobbak.