Operatív tervezés a Novomatic Hungária Kft-nél - Nemes Máté (2016)
Szakdolgozatom célja a kontrolling egyik fő feladatának, a tervezésnek a vizsgálata. A tervezés témakörén belül az operatív tervezés módszereit, folyamatát és az azt támogató informatikai hátteret tanulmányozom. Mindezt a Novomatic Hungária Kft. vonatkozásában. A téma elméleti megalapozása érdekében az általam már ismert és újonnan megismert szakirodalmak alapján a dolgozat első felében definiálom a kontrollingot, a stratégiai, valamint az operatív tervezést. A téma mélyre hatóbb megismerése és bemutatása végett röviden kitérek jellemzőikre, céljaikra és feladataikra. Ennek köszönhetően megállapítható a köztük lévő kapcsolat és a fennálló alá-fölérendeltségi viszonyok. Dolgozatomban bemutatom a leggyakrabban alkalmazott operatív tervezési módszereket. Első sorban annak érdekében térek ki ismérveikre, hogy amikor az általam választott vállalat tervezését ismertetem, egyértelműen beazonosíthatóak legyenek az egyes módszerek sajátosságai a vállalat tervezési gyakorlatában, valamint annak előnyei és hátrányai. Az elméleti áttekintést követően a Novomatic Hungária történetének és tevékenységének rövid ismertetése után áttérek a társaság tervezési gyakorlatára. A szakdolgozatomban leírt tervezési folyamatok, módszerek, illetve a tervezést támogató technológiák teljes egészében a vállalat tervezési technikáját tükrözik. A tervezéssel kapcsolatos információimat a vállalat kontrollereitől, illetve tapasztalati úton szereztem. A bevételek és a költségek tervezésének ismertetése során az átláthatóság érdekében az eredménykimutatás logikai felépítését követem, valamint külön kitérek a különböző területek tervezési sajátosságaira. A teljesség érdekében összegyűjtöttem a tervadatok meghatározását segítő és azokat alátámasztó mutatószámokat és statisztikai adatokat. Szakdolgozatom záró részében összegzem és értékelem a vállalatnál alkalmazott tervezési módszert, rámutatok annak erősségeire és hiányosságai, valamint javaslatot teszek javítására. Az általam készített dolgozat egyik legnagyobb eredményének tartom, hogy teljes egészében áttekinti és összefoglalja a külföldi gyökerekkel rendelkező Novomatic Hungária operatív tervezését. Ezáltal végig követhető általa a vállalat és anyavállalatának tervezési időszaka lépésről-lépésre, erre a vállalatnál korábban nem volt példa.