A Money Tours Kft. gazdasági elemzése - Molnár Antal Bence (2016)
A MONEY TOURS KFT GAZDASÁGI ELEMZÉSE Economic analysis of Money Tours Ltd. Magyarország gazdaságának egyik jelentős területe a pénzváltás, mely főként a határmenti vidékeken elterjedt, itt működnek a legnagyobb eredménnyel a pénzváltással foglalkozó cégek, az Európai Unióhoz való csatlakozás és a Schengeni egyezményhez való csatlakozás miatt, hiszen a határmenti területeken rendkívül élénk a külföldi valuták áramlása. A szakdolgozatom fő témája a Money Tours Kft. gazdasági elemzése, nagyobb hangsúlyt fektetve az ágazatra jellemző specifikus, nagyon magas likviditásra, melynek oka az, hogy a készletek is különféle valutákból álló pénzeszközök. A vállalkozás fő tevékenységi köre a valutaváltás, melyet három telephelyen folytat. Fontos menedzseri döntés volt, hogy 2013. év elejétől kivált a cégből a dohányiparitermékek kereskedelmével foglalkozó részlege és így módosult a tevékenységi köre, amely nagy hatással volt a vizsgálataim eredményeire. Tevékenysége során jövedelemre tesz szert, valamint hozzájárul a Magyar állam nemzeti jövedelméhez is. A cég Sopron városában működteti telephelyeit, amely a magyar-osztrák turizmus egyik csomópontja a határ közelsége miatt, így élénk a valutaváltás piaca a városban. A dolgozat szerves részét képezi a második felében kifejtett kutatásaim eredményei, melyek során a dolgozatom elején taglalt elméletet a gyakorlatba is átültettem, melyhez a cég nyilvános, éves beszámolóiból (mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet) nyertem adatokat. A kapott eredményeket értékelése során megállapítottam a gazdálkodó rövid távú likviditását és hosszú távú pénzügyi helyzetét, valamint a jövedelmezőség szempontjából is megvizsgáltam a céget. Az egyes telephelyek hatékonyságának megállapítása érdekében összehasonlítottam a valuta vételi és eladási forgalmakat lebontva az egyes üzlethelyiségekre. A csődelőrejelzési modell alkalmazásával pedig megvizsgáltam, hogy mennyiben fenyegeti csődhelyzet, vagy felszámolási eljárás a vállalkozást. A vizsgálat során kapott eredményekből megállapítottam, hogy a vállalkozás nagyon magas likviditással működik, ennek meghatározásához megvizsgáltam a vállalkozás környezetében működő versenytársak likviditását is. Minden évben jövedelmező volt, valamint a tőke-szerkezeti felépítése megmutatta, hogy a tőke nagyrészt saját kézben van, az idegen tőke aránya pedig csekély. A forgalmi adatok összevetése révén felállítottam egy hatékonysági sorrendet a telephelyek között. A csődelőrejelzési modell alkalmazása során pedig megállapítottam, hogy csőd nem fenyegeti a vállalkozást. Ezen eredmények fényében javaslatot tettem a magas likviditásból adódó álló tőke befektetésére értékpapírokba, illetve egy újabb üzlet üzembe helyezésével. Véleményem szerint a dolgozatomban leírtak hasznos információkat tartalmaznak a Money Tours Kft. és a hasonló tevékenységű vállalkozások számára.