Jelzáloghitelezés - Bruckner Máté (2016)
JELZÁLOGHITELEZÉS Mortgage lending A kutatásom elsősorban olyan emberekre irányul akik, a gazdasági világválság előtt vagy alatt hitelt vettek fel, attól függetlenül, hogy ez a hitel a mai napig fut vagy nem. A mai napig tartó jelzáloghitelekből kifolyólag a téma aktualitása nagyon jelentős. Fontosnak tartottam a jelzáloghitel, mint magának a fogalomnak a bemutatását. To-vábbá dolgozatomban kitérek a jelzáloghitelezés folyamatára kezdve a hiteligényléstől a folyósításig. Mélyrehatóan részletezem az adósminősítés, jelzálog alapú hitelkérelem lebonyolí-tását, központi hitel információsrendszereit, döntési hatásköröket valamint az értékbecs-lést. Az imént említett folyamatok közül számomra a legérdekesebb az értékbecslés mene-te. Kiemelt szereppel bír az ügynökök munkásságának a bemutatása, mivel ők a híd, hi-tel és az ügyfél között. A jó kommunikáció elengedhetetlen az ügynökök és a megbízóik között, mivel ennek hiánya félrevezetheti a hiteligénylőt, ezáltal olyan hitelfelvétel követ-kezhet be, ami számukra nem megfelelő. A dolgozatomhoz elkészített kérdőív segítségé-vel kutattam, hogy azok az ügyfelek tájékozottak vagy sem. A dolgozat lezárásában pedig a lakásárak változását vizsgáltam Sopronban az FHB lakásindex mutatóinak segítségével.