Hulladék- és gyártásmenedzsment a kisállateledel iparágban – a Nestlé Hungária Kft büki gyárában - Kocsis Balázs (2016)
A dolgozatomban a vállalati hulladékmenedzsmenttel kapcsolatos kérdéseket mutatom be a kisállateledel iparágban a Nestlé Hungária büki üzemén keresztül. Miként lehet, és miként kell fellépnie egy vállalatnak, annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a hulladékait, és ehhez milyen szervezeti háttérre van szüksége hozzá. Mennyire kell köteleznie magát annak érdekében, hogy ne csak környezetbarát módon, kezelje a hulladékokat, hanem annak folyamatos csökkentését is célul tűzze ki. A hulladék kérdését főként gyakorlati szempontból vizsgálva, a Nestlé Hungária Kft. büki gyárának alupouch üzemében folytattam a vizsgálódásaimat és lehetőségem adódott a gyakorlatban is nyomon követni a hulladékprobléma megoldására tett lépéseit a vállalatnak. A Nestlé elkötelezettségéből adódóan egy folyamatosan fejlődő, alkalmazkodó hulladékmenedzsment gyakorlati működésében vehettem részt, ami alatt több olyan projektbe is volt szerencsém részt venni, ami kifejezetten a hulladékok csökkentésére és a hatékonyabb termelés kialakítására fókuszált. A dolgozatom elején a hulladék, mint fogalom elméleti hátterével foglalkozok, hogy miként lehet meghatározni annak mibenlétét és milyen szempontok alapján kell egy vállalatnak vizsgálnia magát a hulladékot. Ezt követően, a büki üzem rövid bemutatását követően bemutatom annak gyártási technológiáját, annak érdekében, hogy érthetővé váljon a gyártás során keletkező hulladékok keletkezése, valamint hogy mit lehet tenni ezeknek a hulladékoknak a csökkentése érdekében. A gyártástechnológiát követően az üzemi hulladékmenedzsment elméleti hátterét mutatom be, miként kell egy modern vállalatnak a fenntartható fejlődés érdekében kezelnie a hulladékait, és miként és milyen szinteken kell fellépni azokkal szemben. Ezt követően kifejtem miért fontos pont az alupouch üzem hulladékainak vizsgálata. Különböző mérések, vizsgálatok során feltárom a gyártás hulladékkeletkezés szempontjából kritikus pontjait és ezeknek a pontoknak a jellemző hulladékait miként lehet csoportosítani. A mérések eredményéből meghatározom azokat a pontokat, amelyek a leginkább befolyással vannak a gyártás hulladékmennyiségére. Feltárom a legjelentősebb hulladékfajták keletkezéseinek okát annak érdekében, hogy hatékony megoldást lehessen rájuk találni. Lehetőségem adódott több kifejezetten a hulladékcsökkentést célzó projektben való részvételre, így azt is be tudom mutatni miként lép fel a hulladékokkal szemben a vállalat, és a hulladékok keletkezésének folyamatos nyomon követésével, mennyire pontosan körülhatárolhatóvá vált, hogy hol és miként kell beavatkozni a probléma megoldásának érdekében.