A gyógyászati segédeszközök finanszírozása, Javaslatok a költséghatékonyság növelésére - Varjú Tamás (2015)
Dolgozatomban bemutatom a Magyarországon folyamatosan változó, de jelen pillanatban érvényben lévő jogszabályok alapján a gyógyászati segédeszközök finanszírozási rendszerét. Ezen belül több egymáshoz szorosan kapcsolódó területen haladok keresztül, ezek a következők: - a gyógyászati segédeszközök kiszolgálását biztosító boltok működése, működésük követelményei és feltételei - a gyártó telephelyek működése, működésük követelményei és feltételei, a gyártási tevékenység - a finanszírozási rendszerek működése a gyógyászati segédeszközök területén - a finanszírozási rendszerbe új, vagy eddig nem támogatott termékek befogadásának útja, feltételei Miután megismertük a most alkalmazott szabályokat, rendszereket, azoknak gyakorlatban alkalmazott és megvalósuló menetét javaslatot teszek a finanszírozási rendszer költséghatékonyabb működésére. Részletesen kitérek az egyedi méretre gyártott és a méretsorozatos forgalmazott termékek finanszírozásának módosítására, a gyártói minimum feltételek bevezetésére. Bemutatom ezenkívül az engedélyezési rendszer működését, különböző árkategóriájú egyedi méretre gyártott és méretsorozatos forgalmazott termékek engedélyezési folyamatát, valamint ennek a rendszernek a gyakorlati alkalmazását. Az engedélyezési rendszer módosítására is megfogalmazok módszereket. Mivel mindennapi munkám során találkozom a finanszírozási és engedélyezési rendszer hiányosságaival, ezért több év tapasztalatait szedtem össze annak érdekében, hogy egy a gyakorlatban gördülékenyebb, páciensek érdekeit is szem előtt tartott rendszert írjak le. Ezekkel a javaslatokkal lehetőség van az egyedi gyártású termékek jobb utánkövethetőségére, a költséghatékonyság növelésére és egy jobb rendszer kialakítására. Magyarországon az ortetika és protetika területén megjelenőben vannak a magas szintű ellátási rendszerek, de még a finanszírozásban ez nem mutatkozott meg, a jelenlegi rendszer nem teszi elérhetővé azokat a termékeket amelyek teljesebb életet és jobb érvényesülést biztosítják a fiatalabb és aktívabb páciensek számára. Az igény ezen modern és innovációs termékek felé megnövekedett az elmúlt évek során, de sajnos a magyarországi egészségügyi szabályozási rendszer nem támogatja elterjedésüket. Munkám során arra törekszem, hogy a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítsak a gyógyászati segédeszközökre szorultak számára, mindezt a meglévő támogatási rendszerek keretein belül. Véleményem szerint az általam összeállított és gyakorlati tapasztalataimon alapuló javaslataim a finanszírozási és az engedélyezési rendszerben indokoltak és elengedhetetlenek az ellátás javítása céljából.