A Soproni Vízmű Zrt. gazdálkodásának elemzése - Németh Valentin (2016)
A Soproni Vízmű Zrt. 1892-es megalapulása óta jelentős szerepet tölt be Sopron város éle-tében. Biztosítja a város víz-, és csatornaellátását, a szennyvíz elvezetését. Az évek múlá-sával folyamatos fejlődésen, és területi növekedésen esett át, így elérve napjainkra jelenle-gi formáját. A folyamatos fejlődés következtében, egyre jobb ellátást biztosít a területéhez tartozó településeknek, és az adott területen élő ügyfelek számára. A vállalatra a vizsgált időszakban a folyamatos nyereségtermelés a jellemző, mely az évek múlásával az árbevétel növekedés ellenéré nem emelkedett, illetve kisebb na-gyobb növekedés csökkenés volt rá a jellemző. Likviditási helyzete folyamatosan kiváló-nak mondható és az évek múlásával egyre javuló tendenciát mutat. A vállalat életében fon-tos események következtek be 2014-ben, amikor a Bük és Térsége Vízmű Kft. beolvadt a Soproni Vízmű Zrt.-be, így nagyobb ellátási területet létrehozva az addig is nagy területtel rendelkező vállalat számára. A vállalatnak a jogi szabályozások, és rendeletek következté-ben, jelentős többletköltségei keletkeznek évről évre, mely hatása érezhető az eredmény alakulásán is, ám a vállalat továbbra is biztosítani tudja nyereséges működését. A törvényi szabályozások következtében, mind 2012-ben, és mind 2013-ban viszonylag nagymérték-ben csökkent a vállalat tárgyi eszközeinek állománya, hiszen az adott önkormányzatoknak ezek egy részét térítésmentesen át kellett adnia. Szakdolgozatomban a város egyik jelentős vállalatának gazdálkodását elemzem 2011. év elejétől, 2015. év végéig. A dolgozatomban kitérek a vállalat vagyoni, pénzügyi, és jövedelmezőségi helyzetére, és hogy az adott időszakban milyen gazdasági események, döntések voltak hatással a vállalatnál kialakuló változásokra. A vállalat szempontjából fontos jogi szabályozásokra külön kitérek, továbbá az e jogi szabályozások által kialakult többletköltségeket, árbevétel kieséseket elemzem. A vállalat vizsgált időszakában a gazdaságos működés megállapítható, mely a ké-sőbbiekben is a jó vezetői döntéseknek köszönhetően jelen lehetnek, vagy tovább javul-hatnak az adott években.