A civil szervezetek működésének bemutatása a Szombathelyi Civil Kerekasztal példáján keresztül - Strem Patrícia (2016)
Sokat hallani manapság a nonprofit, valamint a civil szervezetek munkásságáról a kultúra, a sport, vagy akár az egészségügy területén is, ám sokan mégis a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan is működnek ezek a szervezetek, miből finanszírozzák tevékenységüket vagy éppen kik és miért vesznek részt a célok megvalósításában. Az utolsó kérdésre valószínűleg egyszerű a válasz, hiszen a legtöbben önkéntes alapon, „csupán” a jó cél érdekében végeznek áldozatos munkát, ám a többi kérdésre igyekszem racionális választ adni a nonprofit szektor és a Szombathelyi Civil Kerekasztal elemzése során. Szakdolgozatom megírásával azt a cél tűztem ki, hogy bemutassam a civil szervezetek jelentőségét, társadalmi és gazdasági szerepvállalását. A nonprofit szektor és azon belül is a civil szervezetek fontos közvetítő szerepet töltenek be az állam és a társadalom tagjai között. Mivel ezek a szervezetek önszerveződésen alapulnak, így valóban azért jönnek létre, hogy az egyének érdekeit képviseljék, közös céljaikat elérjék, azaz közhasznú tevékenységet végezzenek. Ezen kívül meghatározó a nonprofit szféra gazdasági súlya is, ám nem biztos, hogy ez gazdasági mutatókkal egyértelműen leírható. Mivel a civil szervezetek a nonprofit szektor részét képezik, így szakdolgozatom első részében bemutatom a hazai nonprofit szféra legfőbb jellemzőit; a definíció szerinti értelmezését, a szektor szereplőit és azoknak a tulajdonságait, a Magyarországon működő nonprofit szektor megerősödését és fejlődését, valamint a szervezetek jelenlegi helyzetét. Az ezt követő részekben bemutatom az általam vizsgált civil szervezet, a Szombathelyi Civil Kerekasztal felépítését, tevékenységét, céljait, gazdálkodását és finanszírozását. Ezen a folyamaton keresztül átfogó képet kapunk arról, hogy miként működnek a civil egyesületek. A szakdolgozatom utolsó fejezetében a saját kérdőíves kutatásom kapott helyet. Felmértem, hogy a Szombathelyi Civil Kerekasztalhoz tartozó szervezetek (egyesületek) miből finanszírozzák tevékenységüket, mennyire vannak tisztában a jogszabályi kötelezettségeikkel, valamint miben nyújt segítséget számukra a Szombathelyi Civil Kerekasztal. Szakdolgozatom során tehát primer és szekunder kutatást is végeztem, hogy átfogó képet kapjak a nonprofit szektor, azon belül is a civil szektor helyzetéről. Sok szakirodalom állt rendelkezésemre a témával kapcsolatban, ám ezek többsége még nem foglalta magába a civil szférát érintő jogi szabályozások változásait, így ezeket az aktuális törvényi háttérrel együtt kezeltem. Fontos hangsúlyozni, hogy ezen szervezeteket nem lehet csupán gazdasági szempontok szerint vizsgálni, hiszen tevékenységük gyakran számokkal nem mérhető eredményeket produkál, szemben az állami és a vállalati szektorral.