Az egyik legnagyobb Nyugat-magyarországi vállalat gazdasági elemzése - Pungor Richárd (2016)
Az Eptor Kft. egy szombathelyi multinacionális vállalat, amely elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozik. A vállalatnak fontos szerepe van a Nyugat-magyarországi régió-ban, hiszen átlagosan közel 2 ezer munkavállalót foglalkoztat. Kiemelt szerepet tölt be a régió műszaki oktatási rendszerében. A multinacionális vállalatok számára talán a legfontosabb, hogy a piacon verseny-előnyt alakítsanak és azt meg is tartsák. Ahhoz, hogy a társaság naprakész legyen és az esetlegesen felmerülő problémák megoldására készen álljon, ismernie kell, hogy milyen folyamatok, változások mentek végbe az elmúlt időszakban. Ennek feltérképezéséhez egy átfogó elemzés nyújtja a legnagyobb segítséget. Szakdolgozatomban a társaság gazdálkodását elemzem 2011. év áprilisától egészen 2016. év március végéig. Az elemzésem célja, hogy egy átfogó képet kapjak az elmúlt 5 évben bekövetkezett események hátteréről, azok okairól, következményeiről. Kitérek a cég vagyoni-, pénzügyi-, jövedelmezőségi helyzetére, valamint a hatékonyság és az eredmény értékelésére is. Ennek érdekében megvizsgáltam a vállalatot eszközszerkezeti-, tő-keszerkezeti-, likviditási- és hatékonysági mutatókkal, ezen kívül elemeztem a cash flow-kimutatást és az eredményt. Ahhoz, hogy egy nagyvállalat versenyképes maradjon folya-matos fejlesztésekre, újításokra van szükség. A közel múltban történt nagy beruházásra való tekintettel, külön figyelmet fordítottam a beruházási folyamatok bemutatására, gazda-ságossági számítására. Mivel a cég jelentős mértékű tárgyi eszköz állománnyal rendelkezik, ezért a tárgyi eszközök mérlegtételét még részletesebben elemeztem. A vállalat a 2012-es üzleti évben érte el a legnagyobb árbevételt és a legtöbb mutató kedvező értéket vett fel. A 2013. évre visszaesés tapasztalható, az árbevétel és az adózott eredmény ebben az évben a legalacsonyabb és minden mutató kedvezőtlen irányba válto-zott. A 2014-es üzleti évben minden téren javulás figyelhető meg, néhány mutatónál ebben az évben történtek a legnagyobb arányú változások. A 2015-ös gazdasági évben kiemelke-dő eredményeket ért el a társaság az elmúlt 5 évet tekintve. Ebben az évben került sor az Eptor Kft. történetében mérföldkőnek számító telephelyfejlesztésre. A 2016-os üzleti év mutatói az előző évhez képest romlást mutatnak hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Bár az árbevétel növekedést mutat, ez a változás önmagában nem tudott az eredmény javulásához vezetni. A beruházásokat követően a társaság célja, hogy piaci pozíciói tovább javuljanak, bővítve a rendelésállományt és a stabil foglalkoztatást, új termékeknek, új piacokat nyitva.