Az önálló, pszichiátriai betegeket ellátó járóbetegellátók működése, megújítása - Belső Nóra (2015)
Magyarországon az egészségügyi rendszer jelentős átalakuláson megy keresztül. Az ellátórendszerrel kapcsolatos koncepcióban, a nemzetközi trendeknek megfelelően előtérbe kerülnek a költséges kórházi és intézményi ellátások helyett az ambuláns ellátási formák. Ez különösen igaz a pszichiátriai betegek ellátását illetően, ahol a betegek jelentős része járóbetegként kezelhető és gondozható. ​A pszichiátriai betegségek, különösen a depresszió és szorongásos zavarok gyakorisága mára már világszerte, így hazánkban is elérte a népbetegségek szintjét. A WHO egyre nagyobb figyelmet fordít a lelki egészség megőrzésére, és a mentális zavarok ellátásának lehetőségeire. Magyarországon a Nemzeti Lelki Egészség Stratégia céljai a WHO Európai Lelki Egészség Cselekvési Terv célkitűzéseivel összhangban vannak. Hangsúlyt kap a prevenció és azok a költség-hatékony ellátási formák, amelyek közelebb viszik az ellátást a betegekhez. ​A pszichiátriai zavarok ellátási igényei igen komplexek. Bár számos változás ment végbe az egészségügyi rendszerben, napjainkra nem alakult ki egy szakmailag és gazdasági szempontból is hatékonyan működő járóbeteg ellátási rendszer. Ez komoly terhet ró az egészségügyre és változást sürget. ​A járóbetegeket ellátó prexisok működési tapasztalataiból sok következtetés vonható le. Szükség lenne az alapellátás, benne a háziorvosi ellátás és az önálló járóbetegellátók struktúrális és működési megújítására, továbbá a finanszírozás feltételeinek javítására. Ennek főbb lépései és eszközei a forrásteremtés, a kapacitás bővítése, a humánerőforrás megfelelő lokalizációja (pl. pszichológusok alkalmazása a háziorvosi praxisban), továbbá az új önálló ellátásra alkalmas működési formák (pl. közösségi ellátás, egészségház, mobil ellátó egységek) és technikai-technológiai eszközök (e-medicina) lehetnek.