Lakossági befektetési szokások Magyarországon - Tóth Dávid (2016)
Szakdolgozatomban a Magyarországon 2016-ban jellemző befektetési szokásokat vizsgálom. Szót ejtek a kapcsolódó, szükséges szaknyelv egyes kifejezéseiről, célom pedig fel-tárni az uralkodó trendeket, és lehetőségeket a piacon. A dolgozat első részében felelevenítem a témához kapcsolódó elméleteket. Egyfajta történeti visszatekintésként bemutatom Modigliani életciklus hipotézisét és Friedman permanensjövedelem-hipotézisét. Ezek után ismertetem a főbb fogalmakat és definícióikat, majd a befektetési eszközök csoportosításának módjait. Kitérek az ezekhez kötődő releváns kockázatokra. Hangsúlyt helyezek továbbá a különböző befektetések főbb ismérveire. Munkám központi részében a lakosság befektetési magatartásával, illetve lehetőségeivel foglalkozom. Az alapkérdés a következő: milyen trendek uralják jelenleg a befektetések és megtakarítások piacát, illetve hogy ezek a trendek milyen lehetőségekkel találkoznak? Kutatásaimat egy MIFID teszthez hasonló, saját készítésű kérdőív válaszainak értelmezésével alapoztam meg, hogy általános képet kapjak a jelenlegi befektetési hangulatról és szokásokról. Igyekeztem néhány irányvonal mentén haladva meghatározni, milyen tényezők befolyásolhatják a befektetőket, és milyen az általános hozzáállás a különböző megtakarítási formákhoz. Később rátérek a témával foglalkozó interneten elérhető, aktuális gazdasági hírforrások véleményére. Megkísérlem ezek alapján megállapítani a legnépszerűbb befektetési formákat, majd később emellett bemutatom az elmúlt időszakban legjobban teljesítő befektetési alapokat. A záró részben szembe állítom az eddigi kereslet oldalt a kínálattal. Piacvezető bankok néhány ajánlatait mutatom be, hasonlítom össze, hogy szemléltessem, jelenleg körül-belül milyen lehetőségek közül is válogathat egy megtakarítani vágyó rövid, közép és hosszú távon. Három bank (OTP, K&H, UniCredit) különböző népszerűbb termékei közül választottam minden időintervallumra egy-egy ajánlatot hasonló kockázattal, melyeket összevetve szándékoztam vizsgálni, milyen kínálattal is szembesülhetünk. Munkám eredményeképpen konstatálhattam, hogy nincs jelentős eltérés az interneten található szaklapok információi illetve az általam készített kérdőív csekélyebb sokaságán alapuló következtetések között. A bankok ajánlatai pedig nem rugaszkodnak messze egymástól, nem érdemes az iránymutató kamatlábaktól jelentősen eltérni. ezért a legtöbb befektetési forma kapcsán találhatunk közel ugyanolyan ajánlatot minden forgalmazó portfóliójában.