A non-profit menedzsment sajátosságai a Gyulafehérvári Caritas példáján keresztül - Kedves Krisztina (2016)
Szakdolgozatomban a non-profit menedzsment sajátosságainak vizsgálatát végeztem a Gyulafehérvári Caritas példáján keresztül. Általános célkitűzésként a non-profit szervezeteket leginkább befolyásoló tényezőket, sajátosságokat ismertettem és elemeztem, konkrét célkitűzésként a Gyulafehérvári Caritas gazdálkodását, pénzügyi tevékenységét elemeztem. Az elméleti áttekintés során több megközelítésen keresztül definiáltam a nonprofit szervezetet, megvizsgáltam a nonprofit szektor részeit, azok hasonlóságait és különbségeit. Ismertettem továbbá a nonprofit szervezetek főbb megjelenési formáit, legfontosabb jellemzőit és feladatait, valamint vizsgáltam a nonprofit szervezeti formák szerepét a társadalmi jelenségek és problémák megoldásában. Az elméleti modellek gyakorlati megvalósulását a Gyulafehérvári Caritas példáján keresztül szemléltettem. Az empirikus vizsgálatom során bemutattam a romániai magyar nonprofit szervezetek főbb jellemzőit, sajátosságait, összehasonlítva helyzetüket az anyaországi szervezetekkel. A rendelkezésemre bocsátott vállalati dokumentáció alapján esettanulmányt készítettem a Gyulafehérvári Caritas gazdálkodásáról, pénzügyi helyzetéről.A címből adódóan is legfőbb célomnak tekintettem a nonprofit menedzsment sajátosságaira való rávilágítást. Ennek értelmében három fő pontban foglaltam össze a vizsgálataim eredményét. Az első sajátosság az anyagi bizonytalanság, mely a nonprofit szektort egészében érinti. Ennek legfőbb oka a bevételek aránya, ugyanis a szervezetek bevételeinek nagyrészét támogatások, adományok, szponzorációk teszik ki, melyeket lehetőség szerint pályázati források is kiegészítenek. A második sajátosság az önkéntes munka jelenléte. A szektorra jellemzően a munkatársak jelentős száma önkéntes alapon járul hozzá a szervezet tevékenységéhez, mely hozzáadott értéke egyedi értéket képvisel, hosszú távon való fenntartása, az önkéntes munkatársak motiválása komoly kihívás a szervezetek számára. Végül a harmadik sajátosság a társadalmi szerepvállalás kiemelkedése. Kiemelkedően említendő a nonprofit szervezetek egyedi, hiánypótló tevékenysége, a különböző társadalmi csoportoknak nyújtott támogatása, mindez kormányoktól és politikától függetlenül. Munkám során segítségemre voltak a Gyulafehérvári Caritas munkatársai, akik önzetlenül segítettek és támogattak a vállalati dokumentációk kapcsán, betekintést engedve a szervezet működésébe, mindennapjaiba. Ennek eredményeként sikeresen elemeztem a szervezet gazdálkodását, rávilágítva a szektor gazdálkodási sajátosságaira.