A lean menedzsment gyakorlati alkalmazásának bemutatása a Wolf Plastics Kft logisztikai rendszerén keresztül - Kárpáti Rebeka (2016)
Szakdolgozatomat a lean menedzsment elméleti és gyakorlati hátterének bemutatásáról írtam. Azért tartottam fontosnak ezzel a témával foglalkozni, mert a gyakorlati időm alatt végre azt tapasztaltam, hogy az elméleti tudást hatékonyan át lehet ültetni a gyakorlatba. Sokszor hallja az ember, hogy másképpen kellene csinálni valamit, de nincs meg a hozzá való eszköz. Vagy azért mert a hozzáférhető szakirodalom nagyon bonyolultan magyarázza a megoldást, vagy azért mert új folyamatok születnek, ám a szemléletmód nem változik. Így pár hónap múltán ugyanoda fogunk a rossz szokásaink alapján visszatérni ahonnan elindultunk. A lean menedzsment széleskörű megoldási lehetőséget kínál. Egyszerű magyarázatokkal és könnyen alkalmazható kész eszközökkel melyeket csak le kell venni a polcról. Nagyon kíváncsi voltam, hogyan jutunk el az elmélettől a gyakorlatig és milyen haszonnal zárjuk a végén. Számomra a lean menedzsment egy teljesen új dolog volt. Ennek ellenére nagyon hamar megértettem a lényegét és sikeresen be tudtam kapcsolódni a meg-valósításba, illetve örömmel néztem az eredményeket. Törekedtem arra, hogy az elméletet úgy mutassam be, hogy mindenki számára átlát-ható legyen. Érthető legyen az, hogyan jutunk el az elmélettől például egy spagetti diagram megrajzolásáig. Mivel lean nem új keletű dolog ezért fontosnak tartottam beszélni arról honnan is jön, így kezdetben a történelmi hátterét mutatom be. Ezt követően a két fő alap-elv, az ember tisztelete és a veszteségek csökkentése kerül bővebb kifejtésre. Fontos, hogy megértsük a lean alapvetően a távol–keleti Japán kultúra alapjaira épít, amelyben az emberi kapcsolatok, az alapvető emberi értékek és elvek mennyire meghatározóak a munkában és a vállalat életében. Miután ezt az érdeklődő elolvassa, jöhet a következő rész, mely közelebb visz a témához. Modelleztük pár gyakorlati alkalmazott lean eszközzel, mint például az 5S, a vizuál menedzsment, hogyan juthatunk el a kívánt állapotig. Majd ez után elemeztük a változtatások gyakorlati hasznát. Így válaszokat kaphattunk a hogyan kellene csinálni kérdésére. Az olvasó egy képet kaphat arról, mik az alkalmazás lépései mely problémakört hogyan célszerű megoldani, hiszen a lean eszköztárból csak le kell venni a polcról. Szakdolgozatomban leginkább a folyamatok egyszerűbbé tételére, és az időveszteségek csökkentésével kapcsolatos problémák megoldására kerestem a lehetőségeket és mutatom be a már megoldott szituációkat. Ez a szakdolgozat átfogó képet ad arról, hogy a lean menedzsment által felkínált változtatások hatékonyan átültethetőek a mindennapi használatba. Hasonló problémával rendelkező vállalkozásnak jó és követendő példával szolgálhat.