A Flextronics vállalatcsoport gazdálkodásának átfogó elemzése a konszolidált beszámolók alapján - Kovács András (2016)
Meglátásom szerint, elhanyagolhatatlan folyamat egy vállalkozás életében a visszatekintés az elmúlt üzleti évre, évekre vonatkozóan. A mai globalizált világban nélkülözhetetlen dolog a naprakészség, mivel hatalmas verseny folyik a piacon a vevőkért és a munkaerőért is egyaránt. Egy átfogó elemzés segít megismerni az elmúlt időszak alatt bekövetkezett változásokat akár pozitívak, akár negatívak is ezek. Hozzájárul az esetleges problémák feltérképezéséhez, de éppúgy megvilágítja a hatékony, eredményes tevékenységeket és folyamatokat is. Felismerhetővé teszi a trendeket és ezeknek az okait, ezáltal alapot ad a következtetések levonásainak. Ezért is választottam ezt a témát, hiszen a beszámolók alapján történő átfogó elemzés kiterjed a vállalkozás minden szegmensére. Az eljárás segítségével megismerhetjük a társaság pénzügyi- és jövedelmi helyzetét, valamint hatékonyságát is. Ezen folyamatok keretében megvizsgáltam a vállalkozást eszközszerkezeti-, tőkeszerkezeti-, likviditási-, jövedelmezőségi- és hatékonysági mutatókkal, emellett tanulmányoztam a cash flow kimutatást. Szakdolgozatom célja az volt, hogy az elmúlt 5 évre visszamenőleg átfogó ismeretet nyerjek a vállalkozás működéséről és gazdaságáról, illetve a lejátszódó változások okait, következményeit felfedezzem. A Flextronics a világ legnagyobb és Európa vezető, meghatározó elektronikai termékeket gyártó és szolgáltató multinacionális vállalata. A kedvező adottságok révén a Flextronics International Kft. Magyarországon is világszínvonalú tevékenységet tud folytatni, széles portfólióval, beleértve elektronikai- és műanyagipari gyártást, a fröccsöntést és fémmegmunkálást, de szervizelési és logisztikai feladatokat is ellát. Összesen ezzel, átlagosan 9 ezer munkavállalót foglalkoztat. A társaság végigkíséri a termék útját megtervezésétől, az elkészítésen és a logisztikai tevékenységen át, egészen az értékesítésig és az esetlegesen felmerülő szervizelési folyamatokig. Összegezve elmondható, hogy a vizsgált időszak alatt a vállalatcsoport gazdaságos és jövedelmező volt. Vagyoni helyzete előremozdult, mivel saját tőkéje folyamatosan növekedni tudott, és továbbra sem vett igénybe jelentős külső forrást, emellett nem küzd likviditási gondokkal. A válság okozta veszteséges 2012-es visszaesést követően is, újra növekvő eredményeket produkált. A megfelelő stratégia megválasztásával és kitűzött céloknak köszönhetően a vállalatnak sikerült kilábalnia az iparágat sújtotta recesszióból.