MLM rendszer bemutatása és működése a Forever Living Products tevékenységén keresztül - Szita Inez (2016)
Szakdolgozatom témája az MLM rendszer bemutatása és működése a Forever Living Products tevékenységén keresztül, és a saját kutatásom bemutatása. Dolgozatom első felében leírtam, hogy valójában hogyan is alakult ki a multi-level marketing és a fogalmát. Úgy vélem aktuális téma, hiszen nagyon sokan hallottak már az MLM rendszerről, de nem ismerik eléggé, és nem mindenki látja át a működését.Ezután ismertetem, hogy mi is az a piramisjáték, illetve a törvényt, ami tiltja a piramisjáték szervezését, és szó esik a multi-level marketing és a piramisjáték közötti különbségről. Illetve pár mondatban leírom, hogy milyen tényezők adnak támadási felületet még ma is az MLM-re. A második részben bemutatom a Forever Living Products vállalat történetét és termékeinek jellemzőit. Az aloe vera az alapja a bőrápolási, kozmetikai, étrend kiegészítő és személyes higiéniai termékpalettának az FLP cégnél. Felsoroltam a cég ismérveit, hogy miért is nevezik az egyik legdinamikusabban növekvő társaságnak. Ezután a marketing mix elemeiről írok a cégre vonatkozólag minden egyes elemet bemutatva illetve azok fogalmát. A 7P modellt alkalmaztam, amely a marketingeszközöket foglalja össze. A szolgáltatásmarketingben a hagyományos marketing mix négy eleme (4P modell) újabb három marketingeszközzel bővült. A 7P kifejezés a marketing mix elemek angol elnevezésének kezdőbetűire utal. A továbbiakban elemzem a vállalat marketing tervét, működését, és hogy milyen lépésekkel lehet feljebb jutni a marketing terv szintjein. A továbbiakban végeztem egy SWOT analízist, amelyben a cég erősségeit, gyengeségeit, veszélyeit és lehetőségeit gyűjtöttem össze. A SWOT egy helyzetelemzés, mely által feltárhatjuk egy piac / iparág / üzlet / termék / szolgáltatás / folyamat stb. üzleti lehetőségeit, és fontos összefüggéseket kaphatunk a stratégiaalkotáshoz. SWOT-analízis - magyarosított nevén GYELV-elemzés. Az elemzés eredményeként egy olyan táblázatot kapunk, amely segít a vállalat helyzetének kritikus értékelésében. Természetesen ismertetem a SWOT módszer célját, fogalmát illetve, hogy mikor hatékony. Végeztem egy kutatást, amelyben egy kérdőív segítségével képet kaptam, hogy az emberek mennyire ismerik az MLM rendszert, és hogy miként vélekednek a Forever Living Products termékek minőségéről, kínálatáról, áráról és a hatásáról, valamint a termékforgalmazók legfőbb okairól, hogy miért csatlakoztak a céghez. Az összegyűjtött adatokat feldolgoztam majd ezután minden egyes kérdést kiértékeltem, és diagramos ábrákon keresztül bemutattam. A felállított hipotéziseim 2 esetben beigazolódtak, 2 esetben pedig tévesnek bizonyultak.