Az éves beszámoló készítésének fázisai és az abból nyerhető információk a Mocsai Búzakalász Szövetkezet példáján keresztül - Németh Annamária (2016)
Szakdolgozatom témája az éves beszámoló, mint tájékoztatás eszköze, készítésének fázisai, módszertana. A témakör gyakorlati feldolgozásához egy mezőgazdasági vállalkozást, a Mocsai Búzakalász Szövetkezetet választottam. Célom, hogy bemutassam a szövetkezet beszámoló készítési folyamatát a végleges főkönyvi kivonat elkészítésétől a közzétételig. Továbbá, hogy ismertessem a szövetkezet vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét a beszámolóból nyerhető információk alapján. A szakdolgozatban alkalmazott módszerek a folyamatleírás és az elemzés. A folyamatleírás során a szövetkezet év végi zárási feladatait mutatom be, miközben azt vizsgálom, hogy a beszámoló összeállítását a számviteli törvénynek megfelelően végezték-e. Az elemzés során a szakirodalom felhasználása mellett, az általam fontosnak tartott mutatókat számoltam ki. Bevezetésként a 2000. évi C. számviteli törvény beszámolóra vonatkozó szabályozása kerül feldolgozásra. A számviteli törvény segítségével ismertetem a beszámoló formáit, az összeállítása során érvényesítendő szabályokat, a beszámolóval kapcsolatos kötelezettségeket. A számviteli politika a számviteli törvény adta lehetőségek közül a vállalkozások által választott módszereket tartalmazza. A szövetkezet könyvvezetése és a beszámoló összeállítása során a szabályzatában foglaltak alapján jár el, ezért fontosnak tartom ismertetését és vizsgálatát. Bemutatásra kerülnek a beszámoló készítés folyamata során elvégzendő feladatok. Ezek közé soroljuk a szövetkezet év végi leltározását, eszközeinek és forrásainak értékelését, az esetleges értékvesztések elszámolását, az önköltségszámítást, az év végi adók meg-határozását, valamint a beszámoló összeállítása során a főkönyvi számlák év végi zárását. A szövetkezet 2011-2015. évi beszámolóiból nyert adatok alapján mutatószámokkal ismertetem a szövetkezet működésének eredményét. A mutatószámokat Erich Helfert egyik megközelítése szerint, érdekcsoportonként rendszerezem. A Mocsai Búzakalász Szövetkezet 2014-2015. évi beszámoló adataiból készült mutatószámok összehasonlításra kerülnek egy hasonló termelésszerkezetű vállalatéval, a Solum Zrt-vel. Az összehasonlítást jövedelmezőségi és hatékonysági mutatók alapján végzem. Vizsgálatom során megállapítom, hogy a szövetkezet a számviteli törvénynek és a számviteli politikának megfelelően állította össze a beszámolóját. A vagyoni, pénzügyi és jövedelmi mutatók alapján értékelem a szövetkezet eredményét.