A betegoktatás jelentőségének vizsgálata betegelégedettség-mérés alapján - Palaticz Edina (2015)
Az egészségügyet mindig is hátrányosan érintette az a tény, hogy a betegek nem képesek teljes mértékben együttműködni orvosaikkal a gyógyulásuk elősegítése érdekében. Ennek megváltoztatására hozta létre az Országos Gerincgyógyászati Központ betegoktatási programját, mely a konzervatív, nem műtétes kezelésen részt vevő betegeket benntartózkodásuk alatt heti 5 napban oktatja olyan sajátos felépítésben, mely segít a Központ betegeinek életszemléletük alakításában betegségükkel kapcsolatban. A vizsgálat célja, hogy bemutassa a betegoktatás jelentőségét az Országos Gerincgyógyászati Központon belül. Kutatásomban arra keresem a választ, hogy a program elindulása óta fejlődik-e a betegek hajlandósága a változtatásra, mind az életmódjukat, mind a betegséghez való hozzáállásukat tekintve. Saját munkám keretein belül a rövidtávú követési időben kitöltetett kérdőívek elemzését végeztem el, míg hosszú távon a betegoktatás által átadott információk beépítését vizsgáltam a napi életvitelbe telefonos interjúk segítségével. Ezáltal képet kaphattunk arról, hogy a betegek számára is fontos és indokolt az a fajta oktatási metódus, amit a központ végez. Az elemzés elkészítése után az a feltételezésem, miszerint a program elindulása óta fejlődik-e a betegek berögzült életvitelének változtatása, beigazolódott. Sikerült továbbá alátámasztanom azt a hipotézisem is, hogy a betegek bár lassan, de biztosan építik be a hallottakat életvitelükbe, ezáltal változtatva betegségtudatukon.