Szervezetfejlesztés alternatíváinak szemléltetése a Generali Biztosító Zrt. munkatársainak körében végzett javadalmazási rendszer hatékonyságvizsgálata - Mizda Balázs Károly (2015)
Az elmúlt években több tanulmány figyelme fordult a pénzügyi-biztosítási szektor felé. A piacvezető Generali Biztosító Zrt. ezen szektor egyik alkotó eleme Magyarországon. Azt kívántam megvizsgálni, hogy melyek azok a tényezők, amelyekkel ezen kimagasló ered-ményt elérni képesek voltak nagyszámú versenytárs környezetében. Kutatásom során kiválasztottam azokat a tényezőket, amelyek ösztönzően hatottak a piacvezető pozíció elérésére. Vizsgálatot végeztem a vállalat dolgozóinak javadalmazása terén, tanácsadók és közvetlen vezetőik körében. Különös tekintettel voltam a jelenlegi ja-vadalmazási rendszer értékesítést ösztönző elemeire. A vállalat árbevétele nagy mértékben az értékesítő csoport teljesítményétől és eredményességétől függ. Az ösztönzés eszközei-nek használata tehát ezen munkavállalók irányába az elsődleges. A vizsgálat során a vállalat esetében a stratégiai javadalmazás megvalósítását ta-pasztaltam, tehát a juttatási rendszer annak az elhatározásnak van alárendelve, hogy a pi-acvezetői pozíciót megőrizze és megerősítse. A 2015. évi Érdekeltségi rendszer programjai egyrészt szorosan kapcsolódnak a vállalat célkitűzéseihez, másrészt figyelembe veszik az állami korlátozások maximális tanácsadói kifizetésekre vonatkozó szabályait. A vizsgálat során arra az eredményre jutottam, hogy a dolgozók jövedelmének ki-alakításakor a nagyobb teljesítmény elérése mellett, minőségi paramétereket is figyelembe vesznek, tehát a javadalmazási rendszert ennek megfelelően ellátták minőségi elvárásokkal is. A tanácsadók és vezetőiknek ezen mindkét paraméternek szükséges megfelelniük feladatuk végzése során. Ezen két munkakör dolgozói együttesen határozzák meg az elérni kívánt tervadatokat, így a munkavállalói érdekek is érvényesülhetnek. A teljesítmény és a minőségi paramétereken felül egyáltalán nem játszik szerepet a munkavállalók javadalmazásában a kötelező iskolai végzettségen túl, magasabb képzettség elérésének ösztönzése, az életkörülményekben bekövetkezett változások és a betöltött életkor sem. Kutatásom során a javadalmazási rendszer vizsgálatát követően, az állami szabályo-zást, a tanácsadói létszámot, az eddigi nem kizárólag kimagasló teljesítményeket nyújtok ösztönzését, a vállalatnál töltött időt és a vállalati pénzáramot is figyelembe véve egy hosszú távú tanácsadói javadalmazási rendszer bevezetését javaslom.